Marjan Dora je na pogovor v studiu TV IDEA tokrat povabil veliko slovensko igralko Mileno Zupančič.

V zanimivem pogovoru prvakinja gledališča in filma razkriva, da je silno željo po igralstvu odkrila sredi gimnazije.

 »Vsak se za nekaj rodi in če imaš srečo, da se res lahko ukvarjaš s tistim, za kar si rojen in kar imaš rad, je to super,« pravi Milena Zupančič.

Igra? Tehnika, razmišljanje in obilo branja

Ker je sama odraščala v času brez televizije, je dolge ure preživela ob radijskih igrah ter se tako priučila marsičesa. A čeprav ji igralski poklic s svobodo, ki jo nudi, predstavlja nekaj krasnega, je prepričana, da so pripovedi o podoživljanju likov 'larifari'.

S poklicnega vidika je igra po njenem mnenju predvsem stvar tehnike, ki se je moraš naučiti, in ki terja veliko razmišljanja oziroma branja. Talent pa je seveda pogoj.

»Eden se rodi s tem talentom, drugi z drugim. Meni je zmeraj hudo, kadar se kdo rodi z nekim talentom, pa ga nima možnosti razviti. To je hudo,« razmišlja igralka.

Zadnja leta se to mnogim družinam žal dogaja tudi zaradi pomanjkanja sredstev, ugotavlja, s čimer so za vrhunske uspehe prikrajšani neskončno nadarjeni otroci. Namesto njih pa nato nastopa nekdo, ki družbi nikoli ne ponudi nič posebnega.

Lastnih začetkov in sprejemnih izpitov se Beljanka še vedno spominja, in kot pravi, posebnih težav z narečjem nikoli ni bilo; verjetno bi bilo veliko težje zbiti štajerski naglas. 

»Saj sem se ga za dve vlogi tudi morala učiti. Zelo težko. Jasno, da se ga nisem nikoli tako naučila kot Štajerec, ampak potrudila sem se,« se snemanja filmov Vdovstvo Karoline Žašner in Moj ata, socialistični kulak spominja igralska legenda.

Kot Luna in Zemlja

Medtem ko vloge Mete v Cvetju v jeseni ne bi opisala kot svoje življenjske vloge, pa vendarle priznava, da jo je zaznamovala.

»Od snemanja je minilo skoraj 45 let, ampak še danes skoraj ne mine teden, da me ne bi kdo ustavil in omenil Cvetja v jeseni,« razlaga Milena Zupančič in doda, da se nad tem nikakor ne pritožuje, saj vsakdo nima takšne sreče. 

V povsem drugačno vlogo pa se je prelevila s Katarino Žašner:

»Težko je reči, katera vloga ti je najljubša. To je nemogoče reči, ampak raje sem v bistvu igrala Žašnerico. S tem Meta seveda ne izgublja svoje vrednosti.«

Koncentracijo menda terjajo vse vloge, marsikaj pa se v odnosu do likov in dela razvija tudi z leti. Ob tem dodaja, da brez dobrega soigralca ne gre:

»S slabim partnerjem, ne moreš biti dober,« je jasna igralka, ki je na tem področju sicer imela veliko srečo in sodelovala s številnimi zvenečimi imeni.

Brez sprenevedanj

Glavni del svoje kariere je umetnica ustvarjala v času nekdanje Jugoslavije in od takrat se je zvrstilo nemalo nagrad, vključno z Borštnikovim prstanom, Viktorjem in najvišjim državnim priznanjem, zlatim znakom.

Seveda pa tudi v igralskem poklicu prihaja do kriz oziroma trenutkov, ko bi najraje kar odnehal:

»Ampak to je naravno, še posebej če veliko delaš, pride do tega,« pravi 71-letnica in dodaja: »So ljudje, ki jim najbrž odgovarja obsedeti, ko gredo v penzijo, eni pa smo pač taki, da vedno potrebujemo premikanje in delo.«

Kljub temu razume ljudi, ki so izmučeni od dela v tovarni in odštevajo do zasluženega počitka.

Ravno letos je sicer izšla biografija Milene Zupančič z naslovom Kot bi luna padla na zemljo. Avtor Tadej Golob je umetnico obiskoval kar leto in pol ter vestno pisal njeno zgodbo.

Več o tem, igralkinem nočnem bedenju, čaru pokopališč in travmatičnih delovnih izkušnjah pa lahko izveste v oddaji na TV IDEA oziroma v priloženem video posnetku.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice