Na današnji dan se je pred 143 leti rodil general Rudolf Maister, ki je s svojo vojsko preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji.

Danes mineva 143 let od rojstva generala Rudolfa Maistra. Ob tej priložnosti bo pred spomenikom generala Maistra na Trgu OF v Ljubljani slovesnost, ki se je bosta udeležila predsednik republike Borut Pahor in obrambna ministrica Andreja Katič. Ob 13. uri bosta ob spomeniku položila venca, so sporočili z ministrstva.

Popoldne se bo Katičeva kot slavnostna govornica udeležila še prireditve ob obletnici generalovega rojstva v Kamniku. Slovesnost pri Maistrovem spomeniku na Medvedovi ulici se bo začela ob 17. uri s polaganjem vencev. V kulturnem programu bo nastopila zasedba Orkestra Slovenske vojske.

Zaradi njega je Maribor slovensko mesto

General Rudolf Maister - Vojanov se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. V letih 1918 - 1919 je s svojo vojsko preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili nemški Avstriji. Ob koncu prve svetovne vojne je namreč tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma tako imenovano zeleno gardo Nemcev.

Njemu se lahko zahvalimo, da je Maribor danes slovenski, prav tako pa je zaslužen, da sta slovenska tudi Štajerska, Prekmurje in majhen del Koroške. Slednja bi po Maistrovih željah bila veliko večja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice