Po izbruhu novega koronavirusa 2019-nCoV se je oglasilo tudi ministrstvo za zunanje zadeve, ki v tem trenutku odsvetuje potovanja na Kitajsko, predvsem v provinco Hubei.

Kot so zapisali na ministrstvu, slovenskim državljanom svetujejo, da zaradi epidemije novega koronavirusa 2019-nCoV preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko. Hkrati tudi odsvetujejo vsa potovanja v kitajsko provinco Hubei. Tistim, ki se pa odločajo za potovanje v tujino, pa svetujejo sklenitev ustreznega zdravstvenega zavarovanja.

Prihaja do prekinitev letov in kontrol na letališčih

Vsem, ki se nahajajo na najbolj ogroženih predelih, svetujejo da izkoristijo varno možnost in to območje zapustijo. V luči ukrepov zoper širjenje virusa prihaja do prekinitev rednih letalskih povezav s posameznimi deli sveta, predvsem s Kitajsko, in odpovedi posameznih poletov.

Poleg tega se pa še na letališčih in mejnih prehodih vzpostavlja kontrola varnosti in uveljavlja karantena za vse potencialne okužene ljudi. Letalske družbe ob vstopu na letala potnike preverjajo in imajo v primeru suma na bolezen pravico, da potnika zavrnejo.

Slovenci naj se obrnejo na veleposlaništvo

Z ministrstva so še sporočili, da lahko vsi državljani Slovenije, ki se trenutno nahajajo na ozemlju Kitajske, sporočijo svojo lokacijo v državi, število družinskih članov, s katerimi prebivajo na Kitajskem ter način, na katerega naj veleposlaništvo posreduje nujne informacije v zvezi z epidemijo in pomembnejše konzularne informacije, veleposlaništvu RS v Pekingu preko elektronskega naslova: [email protected] ali izpolnijo obrazec "Podatki o potovanju v tujino".

Na ministrstvu pravijo, da se lahko s pretehtanim in pametnim upoštevanjem nasvetov zmanjša možnost okužbe in prenosa virusa.  Slovenska predstavništva v tujini vzdržujejo stike z državljani v rizičnih krajih in jim pomagajo z nasveti, kako lahko zavarujejo sebe oziroma svoje bližnje. Za več informacij pa usmerjajo na spletne strani Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pošta Slovenije je zaradi koronavirusa ustavila sprejem pošiljk za Kitajsko, pošiljke na poti s Kitajske v Slovenijo pa bodo imele zamudo. 

WHO: (še) ne gre za pandemijo

Svetovna zdravstvena organizacija je danes sporočila, da trenutno še ni pandemije, gre pa za fazo epidemije z več žarišči.

Na Kitajskem je virusu podleglo več kot 425 ljudi, okuženih je 20.000, skoraj polovica v provinci Hubei, ki je žarišče izbruha. Virus, ki se je pojavil decembra lani, se je odtlej razširili v več kot 20 držav.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Me pa zanimajo št. OZDRAVLJENIH? No
Koliko je že ozdravljeni? Vsak dan poslušamo o umrlih in okuženih, in pa seveda o tem, da Slovenija je pripravljena,da ni to nič takega pač majhna virozika pa take pa to"
No" zanima me vi pametni novinarji' kje so številke o OZDRAVLJENIH?? Ali pač vsi umrejo?

DESNIČAR (nepreverjen)

prideš v lekarno, da bi kupil masko,,,,, nimamo, zmanjkale so....kdaj bodo ......ne vemo.... mi smo pripravljeni¨?????????

Starejše novice