Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije je na redni seji izbrala novega direktorja.

Upravni odbor agencije je na redni seji za mesto direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije izbral mariborskega profesorja Roberta Repnika.

Upravni odbor agencije bo v naslednjem koraku izbranega kandidata v imenovanje predlagal Vladi Republike Slovenije.

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije opravlja z zakonom določene naloge v javnem interesu z namenom, da zagotovi trajno, strokovno in neodvisno odločanje o izbiri programov in projektov, ki se financirajo iz državnega proračuna in drugih virov financiranja.

Ob nastanku leta 2004 je agencijo kot vršilec dolžnosti direktorja vodil Janez Slak, slovenski fizik in politik, kot zadnji pa je mesto vršilca dolžnosti zasedal Blaž Zmazek, sicer redni profesor oddelka za matematiko in računalništvo na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Kdo je Robert Repnik?

Robert Repnik je izredni profesor s področja fizike na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru in član programske skupine Računsko intenzivni kompleksni sistemi.

Po javno dostopnih podatkih se ukvarja z raziskavami na področju tekočih kristalov in z didaktiko fizike. Na področju tekočih kristalov preučuje površinske pojave in defekte v planparalelni tekočekristalni celici, aplikativne prikaze statike in dinamike defektov in strukturne ter fazne prehode.

Robert Repnik (Vir: repnik.com)

Na področju didaktike fizike se ukvarja s preučevanjem učinkovitosti načinov vnašanja sodobnih vsebin v pouk fizike, razvojem poučevanja astronomskih vsebin in didaktičnimi pristopi pri uporabi izobraževalno - komunikacijske tehnologije pri pouku fizike.

Posveča se tudi aplikacijam fizike v gospodarstvu ter sodeluje s podjetji, kjer so fizikalna znanja prepoznana kot pomembna. Izkušnje z vodenjem mu niso tuje, tako je bil sprva namestnik predstojnice oddelka za fiziko in kasneje predstojnik, izvršni direktor, prokurist, direktor dveh podjetij, član upravnega odbora in član nadzornega odbora.

Od leta 2019 je vršilec dolžnosti prodekana na področju sodelovanja z gospodarstvom na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Deluje tudi v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije, zlasti na področju mladinskega raziskovalnega dela. Je prejemnik bronastega in srebrnega znaka Univerze v Mariboru ter bronastega in zlatega priznanja Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Naravislovec (nepreverjen)

Čestitke. Ostal mi je v zelo lepem spominu kot profesor na PF v Mariboru., Do nas študentov je pristopal zelo pozitivno.

Bivša študentka (nepreverjen)

Profesor Repnik je eden najboljših, kar sem jih imela. Nepristranski in z veliko izkušnjami, velik človek z veliko modrosti. Zelo zanimivo je podajal snov. Verjamem, da bo vodil ARRS odlično. Želim mu uspešno delo!

Starejše novice