Unesco in Mednarodno bralno društvo sta leta 1966 današnji dan razglasila za mednarodni dan pismenosti. Želela sta opozoriti, da je stopnja pismenosti kljub razvoju v več državah še vedno nizka.

V Sloveniji se na ta dan začenja Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo odslej vsakoletna nacionalna akcija promocije branja, poroča STA.

Letos v ospredju vprašanje večjezičnosti

Pismenost je sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil. Na letošnji mednarodni dan pismenosti bo v ospredju vprašanje večjezičnosti v današnjem globaliziranem in digitaliziranem svetu, predvsem v luči tega, da so družbe bolj povezane in soodvisne kot kadarkoli prej in se zato jeziki izjemno hitro širijo po svetu. Hkrati s tem se pojavlja potreba po boljši pismenosti tudi v tujih jezikih.

Prav pismenost je po mnenju varuha človekovih pravic Petra Svetine ključna za razvijanje posameznikovih potencialov, za njegovo uspešno sodelovanje v družbi in je ena ključnih dejavnikov pri uveljavljanju človekovih pravic, še poroča STA.

Pismeni imajo na trgu dela večjo veljavo

Pismeni ljudje imajo na trgu dela večjo veljavo in priložnosti za zaposlitev ter se lažje izučijo kot nepismeni, kar med drugim znižuje tudi tveganja za revščino, pa tudi za diskriminacijo, so sporočili iz urada varuha, še poroča STA.

Pri Slovenski filantropiji so ob tej priložnosti še posebej opozorili, da je funkcionalna nepismenost še posebej pereča pri različnih ranljivih skupinah, kot so begunci in različni priseljenci.

Nacionalni mesec skupnega branja že drugič

V Sloveniji bo mednarodni dan pismenosti zaznamoval začetek drugega Nacionalnega meseca skupnega branja, ki bo trajal do 13. oktobra.

Glede na ocene o uspešnosti projekta so se odločili, da to postane vsakoletna nacionalna akcija promocije branja. Letos se bo zvrstilo več kot 200 dogodkov.

Z akcijo se bo Slovenija pridružila tudi evropski bralni kampanji EUReads (Evropa bere), ki povezuje bralne aktivnosti po vsej Evropi z namenom, da bi dvignili zavest o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu, še poroča STA.

Cilj kampanje je, da bi vsak državljan postal bralec in da bi polno sodeloval v evropski družbi. Raziskava skupine strokovnjakov za pismenost v Evropski uniji iz leta 2012 je namreč pokazala, da je v Evropi več kot 73 milijonov odraslih nepismenih, vsak peti 15-letnik pa je slabo bralno pismen.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice