Martina Smodiš želi svoje plesno izražanje ponesti na še višjo raven, a brez prave opreme ne bo šlo. Malenkost lahko za nakup novega invalidskega vozička pristavimo tudi z ogledom dobrodelne plesne predstave.

Martina Smodiš na plesišču zažiga z invalidskim vozičkom. Na svet je leta 1996 privekala v Ljubljani in potem ko je osnovno šolo v Murski Soboti in gimnazijo v Ljutomeru zaključila z odličnim uspehom, se je v prestolnico vrnila kot študentka Filozofske fakultete. Danes absolventka medjezikovnega posredovanja živi na levem bregu reke Mure, v Melincih.

Zaradi cerebralne paralize, možganske poškodbe, ki je posledica prezgodnjega rojstva, skozi življenje vijuga na invalidskem vozičku. Ob študiju sodeluje tudi v prevajalskih projektih, za prepotrebni odklop od študijskega življenja pa medtem skrbi ples

Že tretje leto je namreč aktivna članica Plesnega kluba Zebra, edinega kluba v Sloveniji, ki se pod okriljem Paraolimpijskega komiteja Slovenije ukvarja s športnim plesom na vozičkih. 

Z vozičkom na parket

Kot se spominja Martina, je prvič zaplesala na maturantskem plesu in nato ni bilo več poti nazaj. Od tedaj je sodelovala že v več plesnih produkcijah, na primer Čudežni v sodelovanju z društvom študentov invalidov Slovenije in v samostojni produkciji PK Zebra Kolo časa

V minuli sezoni se ji je na plesni poti pridružil Roman Maček, nekdanji aktivni športni plesalec, in skupaj sta dosegla že kar nekaj zavidljivih rezultatov. Med drugim sta postala trikratna državna prvaka in osvojila številne medalje, sodelujeta pa tudi na različnih plesnih prireditvah in dobrodelnih dogodkih za promocijo športa invalidov.

Dobrodelna predstava – za dragocene plesne čeveljce

Kot pravi plesni par, dnevno trenirata in izboljšujeta svojo kondicijo ter tehniko, a se jima občutnejši plesni napredek izmika, saj plešeta z neustreznim športnim vozičkom.

Za preboj bi potrebovala novo opremo, ki pa ni poceni. A k sreči lahko s skupnimi močmi veliko prispevamo že z malenkostjo:

K nakupu po meri izdelanega plesnega vozička oziroma najdražjih ‘plesnih čeveljcev' v Sloveniji, ki bodo Martino ponesli do zadanih ciljev, lahko pripomoremo z nakupom vstopnice za multimedijsko plesno predstavo Project X za Martino, ki jo pripravlja Katja Dance Company:

Plesna ekipa 11 plesalk in plesalcev v predstavi Project X skozi zgodbo in gib nagovarja gledalce in opozarja na nespoštljiv odnos, ki ga ima človek do narave in zato posledično izgublja svoj prostor, svobodo in osnovne dobrine: hrano, vodo, zrak … 

Želijo opomniti na to, kaj se zgodi, če se človeštvo ukvarja in hlepi po vedno več ter pozablja na okolje, ki mu daje pogoje za življenje. Dotika se vprašanj o bivanju tu in zdaj, sožitju z naravo in onesnaževanju, izkoriščanju in sebičnosti, posamezniku in družbi, življenju in smrti, zavedanju in ignoranci, človečnosti in pripadnosti.

Prireditev bo v soboto, 2. februarja, ob 19. uri potekala v Gledališču Park Murska Sobota, predvidoma pa jo bo povezovala Tadeja Polanšček, ki je kljub obolelosti za multiplo sklerozo leta 2017 nastopila v predstavi Življenje je vrednota.

Nastopila bo naj plesna skupina minulega leta

S predstavo Project X v društvu Katja Dance Company nadaljujejo svoje umetniško poslanstvo, ki so ga začeli z odmevno dobrodelno multimedijsko gledališko predstavo Življenje je vrednota, doslej uprizorjeno že 25-krat. 

Plesna skupina je bila izglasovana za Naj plesno skupino 2018 v okviru glasovanja Naj plesne zvezde 2018 spletnega plesnega portala Paradaplesa.si, njihov plesalec Luka Wernig pa za Naj plesno vzhajajočo zvezdo leta 2018.

  • S plesno umetnostjo opozarjajo na vsakdanje točke, ki se pomembno dotikajo našega življenja in okolja
  • Omogočajo plesno infrastrukturo mladim umetnikom, ki želijo živeti svojo plesno umetnost na odrih, obenem pa odrom in publiki dati kvalitetno vsebino
  • Namenjajo sredstva iz predstav dobrodelnim humanitarnim vsebinam

Tako so sklenili na pomoč priskočiti tudi Martini in del sredstev od prodanih vstopnic bodo namenili nakupu novega plesnega vozička.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice