Sezona gobarjenja in nabiranja gozdnih plodov traja že od pomladi, a marsikdo pozabi, da je ob nabiranju gozdnih plodov obvezno upoštevanje pravil, ki jih določa pravilnik o varstvu gozdov.

Nabiralcem iskanje gozdnih plodov prinaša obilo užitka in sprostitve, medtem ko preglavice povzroča lastnikom gozdov. Nekateri nabiralci namreč uničujejo gozdove in druge površine že s tem, ko parkirajo na nedovoljenih, ponavadi zelenih mestih, predrzneži pa celo velikokrat zaparkirajo gozdne poti.

Po zakonu o gozdovih je raba gozda skupni izraz za izkoriščanje funkcij gozdov in je dovoljena tudi nelastnikom gozdov, torej vsem nabiralcem gob, plodov gozdnega drevja in drugih rastlin, ki rastejo v gozdovih, nabiralcem zelnatih rastlin in njihovih delov …

Da naslednjič ob nabiranju plodov ne boste v dvomih, smo izbrskali vse potrebne napotke in pravila.

Pravilnik o varstvu gozdov določa, da lahko posameznik za lastne potrebe na dan nabere največ dva kilograma plodov, torej gob, borovnic, kostanja, malin, robidnic, brusnic … 

Medtem pa je dovoljeno nabrati gobo, ki je težja od dveh kilogramov. Zelnatih rastlin, med katere spadajo tudi divji šparglji, pa je dovoljeno nabrati le kilogram na dan.

Pravilnik o varstvu gozdov prav tako veli, da je prepovedano nabiranje zaščitenih rastlin. Pri nabiranju gozdnih sadežev je prav tako v grmu potrebno pustiti vsaj 30 odstotkov živih poganjkov, razen v primerih, ko je z gojitvenim načrtom določeno drugače.

Tisti, ki nabirajo mah, pa morajo paziti, da ga ne odstranijo z več kot 20 odstotkov površine, ki jo porašča.

Se pa nabiranje gozdnih plodov lahko prepove ali omeji v gozdovih, v katerih bi se z nabiranjem živali, plodov, gob ali rastlin ogrožala katera koli rastlinska ali živalska vrsta oziroma funkcija gozdov in v gozdovih, kjer lastnik drevje goji tudi zaradi plodov. Drugim lahko nabiranje takih plodov prepove.

Nadzor nabiranja gob je sicer zelo težaven, zato je pomembno, da vsak nabiralec, ne samo gob, ampak tudi vseh gozdnih plodov, pozna pravilnik in upošteva navodila.

V poročilu o delu gozdarske inšpekcije v letu 2017 so zapisali: »Nadzor nabiranja gob je težaven, saj je potrebno kršitelja ujeti pri samem dejanju, običajno v gozdu, daleč od poti. Predvidevamo, da odkrijemo le manjši del kršiteljev. Do kršitev predpisov o nabiranju samoniklih gliv prihaja predvsem v času njihove intenzivne rasti, ki je sezonska ter časovno in krajevno nepredvidljiva. Za intenzivnejši nadzor tega področja je število gozdarskih inšpektorjev premajhno. Dokler se ne bo spremenil odnos do spoštovanja predpisov in zasebne lastnine, bi bilo torej potrebno povečati število inšpektorjev, predvsem pa zagotoviti učinkovito nadzorno službo.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Andrijana (nepreverjen)

Zakaj pa ni zakona s katerim prepovejo nabiranje borovnic z grabljami.. Le ti poškodujejo večino borovnicevja, naberejo pa 3x več kot jaz ročno!!!

Starejše novice