FOTO: Bobo
Zaposleni v več delih javnega sektorja so zjutraj začeli stavko, pet čez poldne pa so se pred vladnim poslopjem zbrali na protestnem shodu, ki ga je skupaj pripravilo več kot 20 sindikatov javnega sektorja.

Sindikati v prvi vrsti zahtevajo, da se po dvigu zdravniških plač znova vzpostavijo ustrezna razmerja in popravijo plače tudi drugim. Za tiste do 26. plačnega razreda zahtevajo dvig za dva plačna razreda, višje na plačni lestvici pa za tri do štiri, saj v tem delu še niso odpravljali plačnih anomalij. 

Med stavkovnimi zahtevami je tudi takojšen začetek odpravljanja vseh varčevalnih ukrepov, vključno z odpravo osemodstotnega znižanja plač.

Po shodu bo predstavnike skupnega stavkovnega odbora sprejel predsednik DZ Milan Brglez, zaenkrat pa še ni predvideno, da bi stavkajoče sprejel kdo na vladni strani. Predsednik vlade Miro Cerar je sicer danes v tujini.

Preverili smo, kako bomo stavko občutili na Štajerskem. Preberite v članku: Kje v Mariboru in okolici boste zaradi stavke naleteli na zaprta vrata?

Koprivnikar: Stavke neupravičene

Z vladnimi pogajalci, ki jih vodi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, njegova namestnica pa je generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, so se sindikati v minulih dneh po napovedi stavke sestali dvakrat, a skupnega jezika niso našli.

Koprivnikar je v torek dejal, da so stavke sindikatov - v februarju so napovedane še tri - neupravičene. Poudaril je, da je vlada zavezana dialogu in da se bodo še naprej pogajali, ne morejo pa sprejemati zavez, ki bi bile škodljive za državo, pa tudi če bi jih prenesli nekam v prihodnost, poroča STA. Kot je dejal, so tudi javni uslužbenci že deležni gospodarske rasti.

Po opozorilih Koprivnikarja bi z uresničitvijo vseh stavkovnih zahtev, ki bi po vladni oceni pomenila 991 milijonov evrov, zaustavili gospodarsko rast in bi se začeli vračati v spiralo recesije. Sindikate je razburil tudi s svojo izjavo, da ni podlage za plačilo današnje stavke, saj da gre za stavko za nekaj več in ne zaradi neizpolnjevanja danih zavez ali neuresničevanja pravic zaposlenih, še poroča STA. Sindikati so nasprotno prepričani, da bi stavka morala biti plačana. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice