Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je podrobneje predstavila spremembe zakona o prevozih v cestnem prometu in pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ki prinašata nekaj novosti.

Med najbolj izstopajočimi novostmi je ta, da bo medkrajevni javni potniški od julija 2020 za vse upokojence oziroma starejše od 65 let na voljo brezplačno.

Pri spremembah pravilnika pa gre predvsem za spremembe, ki se nanašajo na tehnične izboljšave že veljavnih rešitev oziroma dopolnjujejo posamezne rešitve na podlagi veljavnih standardov, drugih tehničnih zahtev oziroma zadnjim stanjem tehnike.

Ženski lik za zagotavljanje enakopravnosti spolov

Spremenjen pravilnik z vidika zagotavljanja enakopravnosti spolov na svetlobnih dajalnikih naprav za urejanje prometa pešcev (semaforjih) dovoljuje silhueto z ženskim likom v krilu oziroma kombinacijo ženskega in moškega lika.

Ministrica je to spremembo še posebej naslovila, saj so se v zvezi s tem na družabnih omrežjih v preteklih dneh pojavile nekatere polemike, izjavljajo na ministrstvu.

»S spremembo zgolj dajemo možnost, da poleg silhuete v hlačah lahko uporabimo tudi žensko silhueto oziroma silhueto v krilu. Časi, ko smo bile ženske obsojene na slabši položaj v družbi, bi morali biti namreč davno za nami. Če je takšna sprememba pravilnika moteča, se lahko vprašamo, kakšna je naša slovenska družba. Kot ministrica pa se bom vsekakor zavzemala, da v bodoče na državnih cestah postavimo tudi nekaj takšnih znakov, ki jih sprememba omogoča,« je o spremembah spregovorila ministrica Bratušek.

Takšno podobo so na semaforju kot prvi uporabili v Kranju ob letošnjem dnevu žena.

Nekateri prometni znaki nadgrajeni

Poleg omenjene novosti pa nov pravilnik predvideva še dodatne prometne znake.

Pri znaku za obvezo smer sta dodana znaka za obvezno obračanje, znakoma za enosmerno cesto je dodana zrcalna različica, pri znaku za konec območja parkiranja pa je spremenjena osnovna barva, s čimer je znak barvno prilagojen preostalim znakom, ki označujejo konec con oziroma območij.

Določeni sta tudi oblika in namestitev luči na stalnem prometnem znaku in znaku z notranjo osvetlitvijo, predpisani pa so še tehnični pogoji glede delovanja luči, ki znak poudarjajo. Vključeno je tudi dodatno pojasnilo, katera vozila se štejejo med tovorna vozila.

Poleg vsega pa je v pravilniku opredeljeno še označevanje polnilnic za električna vozila - dopolnjena je  rešitev s horizontalno signalizacijo v primerih, ko finalna obdelava površine ne dopušča izvedbo talne označbe.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Kaj pa za LGBTQ skupino bodo posebej semaforji ?

Fritz (nepreverjen)

Ampak samo na rdeči luči na zeleni naj ostane moški

Starejše novice