Okrepljen veter bo nad Slovenijo prinesel večje količine puščavskega prahu. Ga bo dež spral na okna in avtomobile?

Po napovedih državnih meteorologov bo okrepljen jugozahodni veter v višinah k nam prinašal večjo količino puščavskega prahu. Zato kljub občasnim razjasnitvam meteorologi pričakujejo, da bo ozračje motno oziroma mrčasto.

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so pojasnili, da ob določenih vremenskih razmerah zračne mase nad naše kraje saharski pesek prinesejo nekajkrat letno: »Sestavni elementi mineralnih delcev v puščavskem prahu so aluminij, silicij, kalij, natrij, kalcij, magnezij, stroncij, železo in titan, zato v takih obdobjih v padavinah in delcih zaznavamo višje koncentracije navedenih elementov.«

Puščavski pesek lahko ob dovolj močnem vetru doseže več tisoč kilometrov dolge razdalje. Da ga opazimo na tleh ali predmetih, pa se morajo pojaviti padavine, ki ta prah sperejo iz ozračja.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Čakajo nas krajevne plohe in nevihte

Po napovedih državnih meteorologov bo danes dopoldne povečini sončno, popoldne pa spremenljivo do pretežno oblačno. Nastale bodo krajevne plohe in posamezne nevihte.

»Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zvečer burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, v jugovzhodnih krajih okoli 26 stopinj Celzija,« so napovedali na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Kakšni so obeti?

Jutri bo v južni in vzhodni Sloveniji spremenljivo oblačno s kakšno ploho ali nevihto. Drugod bo prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22, na vzhodu do 24 stopinj Celzija. 

Do sobote zjutraj bo dež povsod ponehal. V nedeljo bo razmeroma sončno in spet nekoliko topleje.

Za konec smo prihranili dobro novico: letos se nam v času ledenih mož slane ni treba bati. Po 15. maju pa se verjetnost slane in pozebe, vsaj na poljedelskih območjih, zelo zmanjša.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice