Katoliška Cerkev danes obhaja praznik Marijinega vnebovzetja oziroma veliki šmaren, ki je največji cerkveni Marijin praznik in obenem dela prost dan.

Marijino vnebovzetje je eden največjih krščanskih praznikov, v Sloveniji je od leta 1992 tudi dela prost dan. 15. avgusta se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Prazniku sicer pravijo tudi veliki šmaren, velika maša ali kar druga velika noč.

V cerkvah bodo potekala slavnostna bogoslužja, v večjih Marijinih svetiščih bodo maševali škofje. Na Ptujski Gori glede na izkušnje v prejšnjih letih pričakujejo od okoli 5.000 do 7.000 vernikov.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v verskem izročilu globoko zakoreninjeno, poroča STA.

Na ta dan verniki romajo do bolj ali manj znanih Marijinih svetišč, kjer potekajo procesije in slovesna bogoslužja. Molitvene ure in svete maše so potekale že v sredo, na predvečer praznika.

Slovesna bogoslužja bodo vodili slovenski škofje

Danes bodo slovesna bogoslužja, ki bodo večinoma potekala ob 10. uri, v večjih romarskih središčih vodili slovenski škofje.

Povsod bo potekala tudi obnovitev izročitve slovenskega naroda Mariji. Na Brezjah, pred baziliko in narodnim svetiščem Marije Pomagaj, bo sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Koprski škof Jurij Bizjak bo mašo vodil v Logu pri Vipavi, mariborski nadškof Alojzij Cvikl na Ptujski Gori, novomeški škof Andrej Glavan na Zaplazu, murskosoboški škof Peter Štumpf pa v Turnišču, še poroča.

V Sloveniji je sicer 15. avgust od leta 1992 tudi dela prost dan, zato so si letos številni vzeli še prost petek, dan za praznikom, in se tako razveselili nekaj prostih dni skupaj, še poroča STA.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marija ... (nepreverjen)

je eno najlepsih in najpocastenih katoliskih imen.

Sendvić in šal (nepreverjen)

Lastna hvala je malo vredna.

In reply to by Marija ... (nepreverjen)

Starejše novice