FOTO: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Profesor Boris Aberšek je prejel Nagrado Republike Slovenije na področju šolstva za življenjsko delo.

Gre za najvišjo državno nagrado na tem področju. Podelila sta jih minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in predsednica Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva Ljubica Marjanovič Umek. Tradicija podeljevanja nagrad za področje izobraževanja v Sloveniji sega v leto 1966, ko so se nagrade podeljevale pod imenom Žagarjeve nagrade.

Boris Aberšek je prejel najbolj prestižno nagrado izmed vseh, kar potrjuje dejstvo, da je prav njemu bila namenjena čast, da se podobno kot pred leti profesor Ivan Gerlič, v imenu vseh nagrajencev zahvali za nagrado, za kar je prejel izjemen aplavz vseh prisotnih.

Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva je določil, da v letu 2019 podeli enajst nagrad, šest nagrad za izjemne dosežke in pet nagrad za življenjsko delo, kar je najvišje možno število nagrad. Nagrade za izjemne dosežke se podelijo na šestih področjih, in sicer na področjih predšolske vzgoje, osnovnega šolstva, srednjega šolstva, višjega in visokega šolstva, osnovnega glasbenega šolstva in posebnih potreb. Nagrade za življenjsko delo pa se podelijo na področjih osnovne šole, srednje šole in visokega šolstva, so objavili na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v slavnostnem nagovoru na prireditvi med drugim poudaril, da je današnji dogodek namenjen zahvali pedagoškim delavcem, ki so posvetili svoje življenje plemenitemu cilju: »Cilju, kako mlado generacijo pripraviti na življenje in kako jim pokazati, da je znanje vrednota.«

Vlogo šolstva vidi predvsem kot vlogo vzgojne ustanove. »Žal ugotavljamo, da danes manjka predvsem spoštovanja. Učiteljski poklic ni več tako cenjen, kot je bil v preteklosti. To pa zato, ker o šoli vsi več vedo, kot vedo učitelji,« je dejal predsednik vlade in dodal, da mora biti učiteljski poklic cenjen in da mora šola vzpostavljati odnos med učiteljem in učencem, kamor starši ne smejo posegati.

V svojem nagovoru je predsednik vlade še dejal, da je naš šolski sistem med najboljšimi na svetu. »Učenci pa se morajo zavedati, da v življenju niso samo pravice, ampak tudi dolžnosti.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice