V mariborskem zaposlitvenem centru Avantus, ki zaposluje pretežno invalide, ob epidemiji koronavirusa namesto igrač šivajo obrazne maske.

Julija leta 2015 je bilo ustanovljeno invalidsko podjetje, ki se imenuje Zaposlitveni center Avantus, kjer so zaposleni tisti, ki jim je ostalo od 30 do 70 odstotkov delovne zmožnosti.

Njihovo primarno delo je likanje nogavic, iz odpadkov neuporabnih nogavic pa izdelujejo igrače, med drugim opice, kužke in muce za otroke. Te igrače imajo certifikat varna igrača in so namenjene tudi splošni prodaji.

Vendar so zaposleni svojo primarno dejavnost, sedaj ob epidemiji koronavirusa, usmerili iz šivanja igrač v šivanje zaščitnih obraznih mask.

»Izdelujemo zaščitne maske za enkratno uporabo iz celuloze in pralne zaščitne maske iz bombaža. Gre za zaščitne maske, ne sanitetne. Naše maske zadržijo slino, kapljice, izdihan zrak, torej ščitijo pred tem, da ne okužimo drugih,« pravi Matjan Cojhter, direktor Avantusa. 

Dnevno v Avantusu naredijo okoli tisoč mask za enkratno uporabo in okoli sto pralnih. Naročiti jih je mogoče s sporočilom na njihovem Facebook profilu, pošljejo jih po pošti, prevzeti jih je mogoče tudi neposredno na sedežu podjetja na Trgu revolucije v Mariboru. Paket vsebuje deset mask za enkratno uporabo oziroma pet pralnih.

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice