Začenja se letošnja akcija Slovenija piha 0,0, ki bo potekala od 4. do 10. novembra ter od 2. do 20. decembra. Nagrada je brezplačen koncert policijskega orkestra s Tomislavom Jovanovićem Tokcem in Neisho.

Ministrstvo za zdravje skupaj s Policijo, Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa, pristojnimi inšpekcijskimi službami, nevladnimi organizacijami in ob medijski podpori tudi letos opozarja na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi.

Še posebej veliko nesreč, ki jih povzročijo opiti vozniki, se zgodi med prazniki, zato bodo v novembru in decembru v sodelovanju izvajali akcijo Slovenija piha 0,0.

V okviru akcije bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Kršitelje seveda čaka kazen v skladu s predpisi, vzorni vozniki pa bodo nagrajeni in tako morda bližje vstopnici za tradicionalni koncert policijskega orkestra z gosti.

V času martinovanj bo največ aktivnosti policije

V tednu pred martinovim, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja, bodo aktivnosti prvega dela akcije Slovenija piha 0,0 tudi tokrat usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi.

Policisti bodo med vozniki preverjali, ali vozijo pod vplivom alkohola, v okviru svojih pristojnosti bodo na terenu tudi zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji.

Pet preventivnih dogodkov v novembru, dva večja v decembru

Tudi Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa bo med akcijo izvajala številne aktivnosti na terenu v sodelovanju z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in z nevladnimi organizacijami. Z razdelitvijo 1500 plakatov ter 20.000 zloženk bo agencija podprla 102 občini, ki preko svetov za preventivo in vzgojo skrbijo za osveščanje o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola. 

V novembru bodo izvedli pet preventivnih dogodkov na lokalni ravni (Apače 4. 11. 2019, Vuzenica 6. 11. 2019, ŠC Ivančna Gorica in Srednja prometna šola Maribor 14. 11. 2019 ter Cerkvenjak 4. 12. 2019).

Dva večja preventivna dogodka bodo v začetku decembra izvedli v Ljubljani in Mariboru. V okviru podpore občinskim svetom za preventivo in vzgojo je agencija 24 občinam zagotovila 3000 alkotesterjev za enkratno uporabo, ki jih bodo razdeljevali obiskovalcem v okviru terenskih akcij po lokalih in restavracijah.

Akcijo je podprl tudi Val 202, II. program Radia Slovenija, ki bo javnost tudi letos opozarjal, da alkohol ne sodi na cesto, prav tako ne alkoholizirano vozniki za volan. O vožnji brez alkohola pa bodo osveščali tudi predstavniki nevladnih organizacij, kot sta AMZS in Zavod Varna pot.

Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Če ste uživali alkohol, ne sedajte za volan, temveč naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Nagrada je brezplačen koncert policijskega orkestra s Tomislavom Jovanovićem Tokcem in Neisho. Vi niste normalni .....hik,hik

Starejše novice