Pred nami je prazničen in podaljšan konec tedna, ki ga bodo mnogi, predvsem motoristi, izkoristili za krajše vožnje.

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa in policisti opozarjajo, da je kljub praznim cestam treba biti previden, upoštevati cestnoprometne predpise, svoje sposobnosti in razmere na cestah.

Razmere na cestah so za motoriste lahko nevarne

Razmere na cestah še niso povsem primerne oziroma so lahko celo nevarne za motoriste. Asfaltna površina je še hladna in ne omogoča optimalnega oprijema pnevmatik, na cestah ostaja pesek od zimskega posipa, psihofizična kondicija motoristov pa še ni na enako visoki ravni, kot je bila ob zaključku lanske motoristične sezone, opozarja Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.

»Motoristi: ne precenjujte svojih sposobnosti in ne podcenjujte voznih razmer. Tudi zaradi trenutne epidemije covid-19. Kljub visokim spomladanskim temperaturam: ohladimo svoje glave!« opozarja agencija.

Slovenski zdravstveni sistem je postavljen pred popolnoma drugačne izzive, zato je potreben razmislek

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je na svoji spletni strani zapisala, da razume neizmerno željo motoristov po ponovnem uživanju v vožnji. Zaradi številnih omejevalnih ukrepov, povezanih s pojavom novega koronavirusa ter daljšim obdobjem stabilnega vremena, je ta želja v sončnih pomladnih dneh še toliko izrazitejša.

A na prvem mestu je potreben razmislek, poudarjajo na agenciji: »Znamo željo po uživanju v vožnji motornega kolesa postaviti v kontekst trenutnih razmer in temu prilagoditi tudi način vožnje ter obnašanje v prometu?«

Sprašujejo, če »razumemo, da je ta trenutek slovenski zdravstveni sistem postavljen pred popolnoma drugačne izzive in da poškodbe, ki jih povzročimo s svojo neodgovorno vožnjo, ta sistem še dodatno obremenjujejo?«

Vožnje z motornim kolesom ni mogoče omejiti

Motorno kolo je prevozno sredstvo kot vsako drugo, motoristi pa povsem enakopravni udeleženci v prometu. Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa upravičeno pričakuje, da bodo motoristi poskrbeli, da bo njihova udeležba v prometu zaradi trenutnih razmer odgovorna in zrela.

Agencija za varnost prometa na svoji spletni strani objavlja opozorila za varen začetek motoristične sezone. Opozorila so zmerja podprta s preventivnimi sporočili. Agencija vsem udeležencem v prometu, še posebej pa motoristom, predlaga, da jih vzamejo resno. Napotki in priporočila so namenjeni temu, da bomo na naših cestah varnejši vsi.

Vozišče je hladno, hladne so pnevmatike. Vse to vpliva na optimalni oprijem

Na agenciji pozivajo, naj motoristi umirijo svojo vožnjo in svoja pričakovanja, po katerih morajo nadoknaditi vse zamujene motoristične dni. Vozišče, motorno kolo in sposobnosti trenutno ne omogočajo enakega načina vožnje, kot je bil jeseni.

»Vroče so le naše glave. Ohladimo jih. Spretnosti in občutke za vožnjo motornega kolesa pridobivajmo postopoma. Vsi skupaj bomo zaradi tega varnejši,« še opozarjajo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice