Foto: arhiv GSPK
Kmalu se znova začenja že tradicionalna, tokrat tretja, planinska prostovoljska akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Letos bodo prostovoljski projekt izvedli v enajstih planinskih kočah, med marcem in oktobrom. Gre za princip naročanja jedi in pijač, kjer bo lahko vsak obiskovalec, ki se bo usedel za mizo planinske koče, na kateri bo pripravljen tako imenovani komunikacijski valjček, postrežen s strani gluhega oziroma naglušnega natakarja.

Valjček je na eni strani pobarvan modro, kar pomeni ‘želim naročiti’, na drugi strani pa rumeno, kar pomeni ‘želim plačati’. Če valjček leži oziroma je postavljen vodoravno pomeni, da stranka uživa v hrani in pijači. 

Foto: arhiv GSPK

Zraven komunikacijskega valjčka bo obiskovalce pričakal tudi jedilni list s slikami kretenj slovenskega znakovnega jezika in z Braillovo pisavo. Tako boste naročilo golaža ali piva pokazali kar s kretnjami. V kolikor želenega ni na jedilnem listu, pa bodo lahko obiskovalci uporabili svojo domišljijo in naročilo pokazali s pantomimo ali risanjem. 

Foto: arhiv GSPK

Akcija se bo pričela prvi konec tedna v marcu, natančneje v soboto in nedeljo 7. ter 8. marca, na Tumovi koči na Slavniku. Nadaljevala se bo vsak mesec s koncem v oktobru, med sodelujočimi planinskimi kočami pa so še Tončkov dom na Lisci, Vojkova koča na Nanosu, Rudijev dom pod Donačko goro, Planinski dom na Boču in tudi Triglavski dom na Kredarici.

Foto: arhiv GSPK

Gluhi strežejo v planinskih kočah, je projekt, ki ga organizira odbor Planinstvo za invalide skupaj s Planinsko zvezo Slovenije ter Mladinskim društvom za osebe z okvaro sluha Vklop/Izklop. Letos bo potekal pod motom ‘biti inkluziven’, saj želijo v praksi pokazati, da so gore dostopne za vse, tudi za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne. Njegov namen je promovirati slovenski znakovni jezik in vključenost, ozaveščati o gluhoti in naglušnosti, poleg tega pa dodati vrednost prostovoljstvu ter razblinjati strahove. 

Ideja o akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah se je pojavila 30. septembra 2017 v Planinskem domu na Uštah, kjer je na usposabljanju eden izmed udeležencev izrazil željo, da bi tudi gluhi nekoč delali v kočah kot natakarji. Ideja je bila sprejeta, zaradi česar bo letos akcija potekala že tretjič.

»Zagon za nadaljevanje nam dajejo obiskovalci planinskih koč, pa tudi oskrbniki in njihovi zaposleni. Akcija jim je odprla oči. Žarele so tudi oči prostovoljcev, ki so med prostovoljnim delom strežbe, animacije in vodenjem spoznali obiskovalce in pohodnike, predvsem pa svoje sposobnosti ter pomen timskega dela,« pravijo pri odboru Planinstvo za invalide.

Klemen Polanec

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice