Slika je simbolična.
V prazničnem času, ko ljudje še več časa preživijo skupaj, se nevarnost za povečanje nasilja v intimnopartnerskih odnosih in nasilja nad otroki še dodatno poveča.

Za mnoge ljudi prazniki predstavljajo čas groženj, nasilja in zlorabe. Stopnja nasilja v družini se med prazniki poveča, predvsem za božič in novo leto.

Praznični čas lahko žrtve nasilja v družini postavi v bolj ranljiv položaj kot običajno, saj obstaja večja verjetnost, da bodo osebe, ki povzročajo nasilje, v tem času doma s svojimi žrtvami, in da bodo stopnjevale svoje nasilno vedenje.

Varnostni ukrepi – zaščita pred osebo, ki povzroča nasilje

Kako se zaščititi? Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja odgovarja.

 • Vedno imejte pri sebi napolnjen mobilni telefon in shranite telefonske številke za pomoč - 113 in 112 pod hitro klicanje. 
 • V primeru ogroženosti takoj pokličite interventno številko policije 113, če je možno, se takoj umaknite iz stanovanja.
 • Ne umikajte se v sobe brez izhoda, če je možno, se umaknite v prostor z oknom, da lahko pokličete na pomoč.
 • Izogibajte se prostorov, kjer obstaja večja verjetnost napada z nevarnimi, ostrimi predmeti  (kuhinja) ali padca (stopnice).
 • Izogibajte se nošenju rut, šalov, dolgega nakita - zaradi možnosti zadavitve.
 • Če se fizičnemu nasilju ne morete izogniti, se zaščitite – zvijte se v klobčič, glavo zaščitite z rokami.
 • Naučite otroke, da se ob nasilju umaknejo - če so dovolj stari, naj pokličejo 113 (povedo priimek, naslov), naj gredo do sosedov.
 • Če je možno, povejte sosedom o nasilju, dogovorite se, da naj pokliče policijo, če slišijo, da se dogaja nasilje, ali klice na pomoč.
 • Poiščite podporo pri družini in drugih bližnjih osebah – naj bodo pozorni na znake nasilja in ukrepajo, dogovorite se, da naj večkrat preverijo vaše stanje - če se v določenem času ne oglasite na telefon, naj pokličejo policijo.
 • Vedno imejte pri sebi ali na istem mestu osebne dokumente (svoje in od otrok) zdravila in polnilec za mobilni telefon, če se boste morali na hitro umakniti iz nasilnega okolja.
 • Če se odločate za prekinitev odnosa s partnerjem, ki povzroča nasilje, in za odhod iz skupnega bivališča, je svetovano načrtovanje odhoda in izredno previdnost, saj je odhod najbolj nevaren trenutek. 

Poiščite pomoč:

Interventna številka policije 113 (deluje 24/7) - takoj pokličite policijo, če ste ogroženi.

Številka za klic v sili 112 (deluje 24/7) - takoj pokličite nujno medicinsko pomoč, če ste poškodovani.

SOS telefon 080 11 55 (deluje 24/7) - pokličite svetovalno linijo za žrtve nasilja, če potrebujete svetovalni pogovor in informacije o oblikah pomoči za žrtve nasilja.

Krizni centri in varne hiše za žrtve nasilja – nudijo namestitev ženskam in njihovim otrokom, ki potrebujejo umik iz nasilnega okolja (za kontakte pokličite na SOS telefon).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice