Število obolelih za gripo še vedno narašča, najbolj so prizadeti otroci, stari do 14. let, večji porast pa beležijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje tudi pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let.

Vse to se kaže v izbruhih obolevnosti v številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, kjer se pojavlja gripa tipa A in B. Točnega števila manjkajočih po šolah in vrtcih ni, toda po poročanjih iz učilnic in igralnic so gripe ter druge viroze bistveno zmanjšale prisotnost.

Tudi pediatri staršem že odsotnih otrok svetujejo, da naj otroci še ostanejo doma, če je le možno.

V mariborski regiji najmanjši dvig pojavnosti, a nevarnost obstaja

Največji dvig pojavnosti gripi podobnih bolezni beležijo v osrednjeslovenski in gorenjski regiji, najmanjši pa v mariborski in prekmurski. To pa še ne pomeni, da tam gripe ni, v soboški bolnišnici so tako zaradi gripe in drugih bolezni prepovedani obiski, razen na Otroškem in Ginekološko-porodniškem oddelku, kjer so obiski dovoljeni staršem, po predhodnem dogovoru z zdravniškim osebjem.

Slovenija med štirimi državi z višjo pojavnostjo gripe

Sicer pa so gripo dokazali v 40 odstotkih vseh testiranih vzorcev. Med vzorci, ki so jih odvzeli pri pediatrih ali družinskih zdravnikih je bilo pozitivnih 80 odstotkov, v vzorcih iz bolnišnic pa 35 odstotkov, piše STA. Pri tem prevladuje gripa tipa A, katere je bilo 82 odstotkov. Podtipa A(H1N1) je bilo 28 odstotkov, podtipa A(H3N2) pa 71 odstotkov. Glede na izkušnje iz preteklih let kaže na težji potek sezone, ko je prevladujoč virus tipa A, še posebej ko gre za podtip H3N2, je pojasnila Maja Sočan z NIJZ.

Slovenija je med državi, ki spadajo pod evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije, v družbi še štirih držav, ki poročajo o visoki ali zelo visoki pojavnosti gripe. Poleg Slovenije so tu še Bolgarija, Luksemburg in Turčija.

S problemom se pa soočajo tudi v lekarnah, saj je zmanjkalo najpogosteje predpisanega zdravila za zbijanje vročine za otroke, starejše od šestih let. Rok dobave je predviden šele 20. marca, še piše STA. Zdravstveni strokovnjaki kot učinkovito metodo v borbi proti gripi priporočajo cepljenje, saj je največ gripe ravno pri otroci, mlajših od treh let, ki še niso cepljeni. 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije samo zaradi dihalnih težav, ki jih povzroča gripa, vsako leto umre več kot 600.000 ljudi. V Sloveniji je v letošnji sezoni gripe do 30. januarja zaradi gripe oziroma pridruženih bolezni umrlo šest oseb.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice