Ustavno sodišče je do sedaj prejelo tri pobude za oceno ustavnosti novele zakona o trgovini, ki je prinesla zaprtje trgovin ob nedeljah, je razvidno s spletnih strani sodišča.

Družba Magistrat International, ki ima v Ljubljani med drugim v lasti trgovski center Emporium v BTC in Galerijo Emporium v središču mesta, je pred dnevi za Finance potrdila, da so oni vložili eno izmed pobud za oceno ustavnosti novele zakona o trgovini, ki je prinesla zaprtje trgovin ob nedeljah.

Vložitev pobude je za STA potrdila tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, ki je pojasnila, da so se za vložitev pobude odločile posamezne družbe, čeprav je sprva napovedovala, da bo to storila zbornica. Kot je dejala, zbornica nima pravnega interesa za vložitev pobude.

V Lidlu Slovenija pojasnjujejo, da podrobnosti pobude še usklajujejo, zato tega, ali bodo pristopili k pobudi, še ne morejo razkriti. Spomnili pa so, da so »zelo jasno izrazili stališče, da v Lidlu Slovenija načeloma ne nasprotujemo zaprtju trgovin v nedeljo«. To stališče so pred nekaj meseci preverili tudi pri svojih zaposlenih, so zapisali.

Dodali so, da pa so ob tem izrecno izpostavili, da je treba ob sprejetju zakona o zaprtju trgovin v nedeljo poskrbeti za ohranitev konkurenčnosti tržišča. »Konkretno to pomeni, da zaprtje obvelja tudi za vsa druga podjetja, ki opravljajo dejavnost trgovine, kot so bencinski servisi in pekarne,« so še navedli.

Zaprtje trgovin ob nedeljah bi naj imelo velike posledice

V Hoferju poudarjajo, da pobude še niso vložili, jo pa nameravajo, »saj se zavzemamo, da so pogoji za nedeljsko obratovanje enaki za vse deležnike«. Ob tem so spomnili, da so bili v Sloveniji zadnji večji trgovec, ki je sledil trendu odprtja trgovin ob nedeljah in je trgovine v nedeljo odprl šele leta 2015.

Tudi Spar Slovenija je sodeloval pri pobudi za ustavno presojo novele zakona o trgovini. »Menimo namreč, da je ta diskriminatorna,« so povedali.

Novela, ki je začela veljati oktobra, je z nekaj izjemami prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Prav tako so lahko odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če delo v njih opravljajo nosilci trgovinske dejavnosti oziroma njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Trgovinska zbornica Slovenije meni, da bodo posledice zaprtja v času, ko se gospodarstvo sooča s koronsko krizo, hude. Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, posledično se bodo prihodki - ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu - znižali za vsaj deset odstotkov, je ob sprejetju novele ocenila Lahova. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

Diktatura obvladuje pravosodje ,ki se preimenuje v KRIVOSODJE . Ko odpovedo instrumenti pravne države nastopi terorizem .

ivona (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pri nas imamo tako radi referendume, pa naj dajo še odprtje trgovin na referendum.

11 (nepreverjen)

Ti trgovci so pa res nenormalno pohlepni. Že itak nimajo delovne sile pa grozijo z odpovedjo. Letos imajo bajne dobičke, ko so ti korona ukrepi in smo vsi doma. Nihče ne hodi na dopuste le v trgovinah trošimo. Tudi otroci trgovcev potrebujejo starše barem v nedeljo doma. Dobro vemo kakšna je vzgoja na ulici,..

Chercc (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kot da imajo samo trgovci otroke in si zaslužijo dela prost dan v nedeljo. Kje pa so drugi, ki morajo delat ob nedeljah. Meni je vseeno, če so trgovine odprte ob nedeljah ali ne, ampak če bi mel trgovino pa mi zagotovo ne bi bilo. Plačaj delavce pošteno za nedeljsko delo, pa se bojo grebli kdo bo lahko delal, saj če dela nedeljo ne pomeni, da dela 7 dni dnevno, pač je drug dan v tednu dela prost dan.

trompeta (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

časi se spreminjajo. Kda vidiš na oglasnike prosto delovno mesto v Lidle, pa se prijavo, šao na razgovor, podpiso pogodbo, te si točno znal, ka te čaka tudi delo med vikendi. pika. Isto kda delaš v gostinstve, medicini, policiji,... Pač spreminjajo se pogoji dela.Isto kak tisti, ka dela v gostinstvi, ka bi rad dopust mel med največjo turistično sezono. Ne gre. idi na trak za 8 vr, pa boš mel mogoče vikende fraj. Pa še tao je nej ziher več.

Starejše novice