Raziskovalci na Oddelku za fiziko Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru so pod vodstvom svetovno priznanega raziskovalca s področja fizike socioloških sistemov Matjaža Perca združili moči v boju proti epidemiji COVID-19.

S tem želijo širšo javnost motivirati, da striktno upošteva navodila pristojnih organov in tako s skupnimi napori uspejo zaustaviti širjenje epidemije.

Podobno kot vremenoslovci iz izmerjenih podatkov napovedujejo vreme, njihova raziskovalna skupina iz podatkov o okuženih v Sloveniji vsak dan pripravi novo napoved nadaljnjega razvoja epidemije.

Iz priloženega grafa je dobro razvidno, da se je epidemija po omejitvenih ukrepih rast zelo upočasnila, brez tega bi trenutno imeli več kot 10.000 okuženih, žal pa še zmeraj eksponentno narašča.

Fizikalni model raziskave upošteva, da se 95 odstotkov okuženih pozdravi po 16 dneh, 4 odstotki pa umrejo po 23 dneh. Ti parametri najbolj natančno opisujejo trenutne podatke o širjenju virusa v Sloveniji.

Trenutno je delež umrlih relativno majhen, zato ima največji vpliv dnevni prirastek okuženih 

Iz grafa je razvidno, da se bodo razmere pričele umirjati, ko nam bo uspelo dnevni prirastek okuženih iz trenutnih 9,3 odstotka zmanjšati na manj kot 5 odstotkov – to kažejo peti krogci od spodaj gor, so pojasnili na spletni strani Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru.

Foto: Fakulteta za naravoslovje in matematiko Maribor

Na fakulteti imajo torej zelo jasen cilj: z omejitvijo združevanja upočasnijo prenašanje virusa in čim bolj zmanjšajo dnevni prirastek okuženih.

K temu lahko pripomore vsak med nami z lastnim zgledom in spodbujanjem vseh okrog nas, da skupaj trend obrnemo proti zelenemu polju.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mari-bor-čan (nepreverjen)

Samopromocija, nič drugega. Zdaj se že fiziki spoznajo na viruse, pa matematiki. Pa vsak, ki ima malo časa. Dajte no nehat, narava ni ena sama matematična formula in se ne obnaša tako. Če je vse tako predvidljivo, kje ste bili, ko je samo na Kitajskem razsajalo. Nobenih formul in napovedi.

Mb_kul (nepreverjen)

To pa zato ker se verjetno bolj spoznajo na te stvari in so izobraženi v teh stvareh z razliko od vas. Ja narava ni predvildljiva in nikol ne veš kaj se še bo zgodilo, zato je pač ta stvar v rokah raziskovalcev ki jim je mar in se zato tudi izobražujejo tudi fiziki, biologi, kemiki, mikrobiologi itd. žal pač naša država da zelo malo poudarka na teh stvareh.

In reply to by Mari-bor-čan (nepreverjen)

Starejše novice