Foto: Slovenski reanimacijski svet, Facebook
Že od leta 2013 vsakega 16. oktobra obeležujemo svetovni dan oživljanja. V teh dneh bodo številne nevladne organizacije pripravile skoraj sto brezplačnih dogodkov po vsej Sloveniji. Tudi v Mariboru!

Z izobraževanjem želijo številne nevladne organizacije razbijati tabuje, predvsem pa odpraviti strah pred oživljanjem. Posebno pozornost bodo letos namenili otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, ki so že vrsto let vključeni v različna usposabljanja temeljnih postopkov oživljanja.

Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije že četrto leto zapored obeležujeta svetovni dan oživljanja z namenom, da bi si ljudje med seboj pomagali, takrat ko je pomoč najbolj potrebna. Kar 60 odstotkov srčnih zastojev se namreč zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja.
 

Vir: Slovenski reanimacijski svet, Facebook

V Rdečem križu Slovenije so poudarili, da so v Sloveniji srčno-žilna obolenja drugi najpogostejši razlog smrti, takoj za rakom: »Po ocenah se v enem letu zgodi 1.700 srčnih zastojev v celotni Sloveniji. Pri tem se premalo ljudi zaveda, da v primeru, da ne pričnemo z oživljanjem, oseba lahko umre v desetih minutah! Brez oživljanja že v treh do petih minutah nastanejo nepopravljive okvare možganov. Stisi prsnega koša povečajo možnost preživetja za trikrat.«

Po podatkih AED Slovenija, ki deluje pod okriljem Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, je po Sloveniji že več kot 2.000 javno dostopnih defibrilatorjev.

V štajerski prestolnici se bo oživljanja mogoče učiti na treh lokacijah

V sredo, 16. oktobra, bodo v mariborskem Europarku pripravili simulacijo nesreče in prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED naprave. Društvo študentov medicine Maribor bo med 9. in 18. uro pripravilo delavnico temeljnih postopkov oživljanja, med 9. in 11. uro se mu bodo pridružili tudi reševalci Nujne medicinske pomoči Maribor.

Temeljne postopke oživljanja bodo prikazali tudi v čitalnici Univerzitetne knjižnice Maribor na Rotovškem trgu 1. Društvo študentov medicine Maribor bo delavnico pripravilo med 9. in 11. uro dopoldan.

Znanje oživljanja z napravo AED bo mogoče osvežiti tudi na Medicinski fakulteti Maribor na Taborski ulici 8. Društvo študentov medicine Maribor bo tam med 9. in 11. uro dopoldan vodilo delavnico temeljnih postopkov oživljanja.

Vir: Slovenski reanimacijski svet, Facebook

Ob letošnjem svetovnem dnevu oživljanja posebna akcija za večjo pripravljenost za nujno in hitro pomoč ob srčnem zastoju poteka tudi na spletnih družbenih omrežjih. Pod ključnikom oziroma hashtagom #SlovenijaOzivlja zbirajo fotografije in video posnetke, kje vse lahko pride do situacije, ko je potrebno oživljanje.

Foto: Slovenski reanimacijski svet, Facebook

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice