Vir: Petriček - abandoned children's orphanage from WORLD WAR II, YouTube
Petriček, ki je bilo nekdaj taborišče za večinoma osirotele otroke in kasneje športnorekreacijski center, je sedaj - za občutno nižjo ceno - le dobilo kupca.

Pred dobrim desetletjem je izšel slovenski črno-beli dokumentarni film Otroci s Petrička, po scenariju Mirana Zupančiča, ki je odkrival usodo večinoma osirotelih otrok, zaprtih v taborišče.

Lastnik posestva, ki se nahaja v neposredni bližini Celja, je bil Avgust Petriček, ta pa je nato služila kot koncentracijsko taborišče za otroke, mlajše od 15 let, ki so jih v začetku junija 1945 odvzeli na Teharju zaprtim materam in staršem, zaprtih v celjskih zaporih Starega piskra. 

Nekoč taborišče, nato priljubljena točka Celjanov

V povojnem času pa je Petriček dobil drugačno vsebino, nadeli so mu uradno ime Športnorekreacijski center Griček in tako je postal priljubljena točka Celjanov za druženje in rekreacijo. V naravi obsega okoli 8000 kvadratnih metrov stavbnega in 38.100 kvadratnih metrov kmetijskega zemljišča, zapisuje STA, Stavba, v kateri je bil nekoč gostinski lokal, pa je tako dotrajana in potrebna celovite prenove čakala kupca.  

Z denacionalizacijo do odškodninskega postopka

Z denacionalizacijo, ki je postala pravnomočna leta 2006, je celjska občina Petriček vrnila družini Petriček, ki pa je zaradi slabšega stanja vrnjene nepremičnine sprožila odškodninski postopek. Škodo so jim želeli povrniti v obliki obveznic Slovenske odškodninske družbe, a se je slednja pritožila in zahtevo lastnika Tomaža Petrička zavrgla, poroča STA.

Ker je celjska občina že poskrbela za rekreacijske vsebine v drugih delih mesta in zunaj njega, ni kazala posebnega interesa za to območje. Naj pa bi se februarja lani pričel za njegov nakup zanimati nek Celjan, ki je bil pripravljen odšteti 250.000 evrov. 

Leta 2015 je družina Petriček od Športne zveze Celje za uporabo zemljišča in objekta zahtevala 237.500 evrov z obrestmi, ker pa zveza denarja ni imela, bila pa je lastnica tamkajšnjega asfaltiranega igrišča, je družina v zameno zanj odstopila od zahteve. 

Vrednost Petrička se je tako z leti propadanja močno znižala, prvotna prodajna cena se je gibala od pol do enega milijona, zdaj pa bi ga naj prodali za okoli 173.000 evrov kupcu, čigar ime nepremičninska agencija ne želi razkriti, še dodaja STA

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice