Foto: Jure Banfi
Kakšen oktober je za nami? Agencija Republike Slovenije za okolje je objavila statistične podatke, ki razkrivajo, da je bila temperatura zraka visoko nad povprečjem.

Meteorologi Agencije Republike Slovenije za okolje so pripravili statistični pregled temperaturnih podatkov za minuli mesec in ugotovili, da je bila oktobrska povprečna temperatura zraka na ravni celotne države visoko nadpovprečna.

Oktober je bil temperaturno visoko nadpovprečen, močno podpovprečno namočen in nadpovprečno osončen. 

Vroč oktober podrl številne temperaturne rekorde

Meteorologi razkrivajo, da je letošnji oktober najtoplejši v zgodovini meritev. 

Odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 je na državni ravni znašal 3,2 stopinje Celzija, zaradi česar je letošnji oktober najtoplejši vsaj od leta 1950.

Za 0,2 stopinji je prehitel dosedanji najtoplejši oktober leta 1966 in za 0,3 stopinje drugi najtoplejši oktober, leta 2001.

V tem obdobju je bil daleč najhladnejši oktober 1974 z odklonom -4,6 stopinje Celzija. 

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Količina padavin izredno nizka

Ob visokih temperaturah izstopa podpovprečna količina padavin glede na primerjalno obdobje 1981–2010.

»Na državni ravni je kazalnik višine padavin znašal okrog 35 odstotkov, kar uvršča letošnji oktober med deset najbolj suhih od leta 1961,« pojasnjujejo na Agenciji za okolje. 

Dodajajo, da je bil najmanj namočen oziroma »praktično popolnoma suh« oktober 1965, ki mu sledi oktober 1995. Najbolj namočen je bil oktober 1992. 

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Kakšen je bil oktober v gorah? 

Po obilnem sneženju na vrhovih Alp ob koncu septembra se je oktober nad okoli 2000 metrov nadmorske višine začel s snežno odejo, a ta je dokaj hitro skopnela. 

Na Kredarici je bilo prvi oktobrski dan še 55 centimetrov snega, deseti oktober pa je že bil brez snežne odeje. Proti koncu meseca je Kredarico še dvakrat pobelilo, a je sneg hitro skopnel. 

»Oktober se je tako končal brez snežne odeje, kar pa ni nič nenavadnega,« razlagajo meteorologi. 

Tudi začetek novembra z nenavadno toplim vremenom

Letošnje praznike ob 1. novembru je zaznamovalo nenavadno toplo vreme. Na številnih merilnih mestih po Sloveniji od sredine 20. stoletja novembra še ni bilo tako toplo kot v torek popoldne.

Ponekod je bil tako prejšnji rekord za november presežen za več kot stopinjo Celzija, so zapisali na Agenciji Republike Slovenije za okolje. Najtopleje je bilo na jugovzhodu.

Kako bo v prihodnjih dneh? 

Danes se ponekod po državi, predvsem na zahodu, že pojavljajo kratkotrajne padavine. 

Ponoči se bodo padavine na zahodu okrepile in zjutraj razširile na vso državo. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija.

Jutri bo oblačno in deževno, vmes bodo tudi posamezne nevihte. Pozno popoldne bodo padavine od zahoda postopno slabele. Pihal bo južni veter, ob morju okrepljen jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, ob morju do 19 stopinj Celzija.

V petek zjutraj, dopoldne in sredi dneva bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije možni krajevno močnejši nalivi.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice