Slika je simbolična.
Pristojni inšpektorati na področju Slovenije še vedno izvajajo nadzore zaradi upoštevanja oziroma neupoštevanja trenutnih ukrepov za zamejevanje novega koronavirusa. Pri tem tudi po skoraj enem letu epidemije ugotavljajo nepravilnosti.

Direktor inšpekcije varnosti in zdravja pri delu v inšpektoratu za delo Slavko Krištofelc se je na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 dotaknil nadzora inšpektorata v delovnih okoljih in na drugih javnih prostorih.

Krištofelc poudarja, da se je število inšpekcijskih nadzorov v prejšnjem letu močno dvignil v primerjavi s preteklimi leti. Tako so leta 2020 opravili okoli 7000 nadzorov s področja varnosti pri delu, kar je okoli 2000 več nadzorov kot leta 2019.

Samo v lanskem letu so izdali okoli 3500 ukrepov, ugotovili pa so več kot 8000 kršitev. Samo v letošnjem januarju pa so v zvezi s koronavirusom opravili kar 4000 inšpekcijskih pregledov.

V prvi polovici prejšnjega leta pogoste kršitve, predvsem zaradi zmede

Pri tem ugotavljajo, da je v prvi polovici prejšnjega leta prihajalo do pogostih kršitev, predvsem zaradi zmede, in ne vedenja, kako varovati delavce proti okužbam koronavirusa, ugotavljajo pa, da so delodajalci in strokovni delavci ustrezne ukrepe dobro ponotranjali v drugi polovici prejšnjega leta.

Največkrat so pri tem inšpektorji preverjali, kako je z uporabo mask, razkuževanjem in prezračevanjem prostorov, vzdrževanjem primerne varnostne razdalje in podobno.

Krištofelc še poudarja, da je bilo do pojava novega koronavirusa registriranega dela na domu malo, »govorimo o nekaj sto delavcih na leto«, po pojavu virusa pa so delodajalci prepoznali to obliko dela in so množično začeli pošiljati svoje delavce na delo na domu.

»Dejansko smo ugotovili, da je v preteklem letu kar nekaj sto tisoč delavcev delalo na domu,« še pravi Krištofelc.

Nepravilnosti cepljenja tudi v Ormožu in Ljutomeru

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je na drugi strani predstavila tedensko poročilo o izvedenih inšpekcijskih nadzorih zdravstvenega inšpektorata v zvezi z obvladovanjem novega koronavirusa. Tako je predstavila podatke, ki se nanašajo na obdobje od 8. do 14. februarja.

Skupaj so v omenjenem tednu opravili 3494 nadzorov, delež kršitev je pri tem znašal deset odstotkov, kar je en odstotek manj kot v preteklih dveh tednih.

Pri tem so izrekli petnajst prekrškovnih sankcij, 299 opozoril po zakonu o prekrških in 117 ukrepov. V gostinstvu je bilo opravljenih 120 nadzorov in izrečenih šestnajst opozoril, na področju drugih storitvenih dejavnosti je bilo nadzorov 368 in izrečenih 38 opozoril.

Število nadzorov na zunanjih javnih površinah je bilo 244, pri čemer so inšpektorji izrekli 40 opozoril, v večstanovanjskih stavbah so opravili 147 nadzorov pri čemer niso ugotovili nobenih neskladnosti. 

V preteklem tednu so nadaljevali tudi z upravljanjem nadzora v osnovnih šolah in vrtcih, kjer so preverjali izvajanja hitrega testiranja za zaposlene in ali vzgojno izobraževalni zavodi izvajajo testiranje za svoje zaposlene. Prve ugotovitve kažejo, da so vsi zavodi zagotavljali testiranja, tudi pri sami organizaciji ni bilo ugotovljenih večjih nepravilnosti. 

Zdravstveni inšpektorat je tudi zaključil nadzore pri izvajalcih cepljenja proti covidu-19. Skupaj je bilo opravljenih 112 nadzorov in izdanih 17 ureditvenih odločb zavezancem, s katero jim je bilo naloženo, da naj cepljenje izvajajo v skladu z nacionalno strategijo cepljenja.

Odločbe so bile izrečene tudi Psihiatrični bolnišnici Ormož in Zdravstvenemu domu Ljutomer.

Še vedno veliko kršitev zaradi nenošenja mask

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak pa je predstavil podatke o aktivnostih policije povezane z ukrepi za obvladovanje epidemije novega koronavirusa od 11. do 17. februarja.

Šlo je predvsem za aktivnosti preverjanja oziroma nadzora nad ukrepi omejitve gibanja, zbiranja in potovanja ljudi.

V zadnjem tednu so policisti ob rednem delu opravili nadzor na 14.957 krajih, dnevno je šlo za povprečno 2136 nadzorov, pri vseh teh nadzorih pa so izrekli 1112 ukrepov, pri tem so izrekli 655 opozoril, izdali 342 plačilnih nalogov ter hitrih postopkih, pri dvanajst osebah pa so izvedli prekrškovni postopek zaradi kršenja javnega reda in miru.

Večina opozoril in ukrepov se je nanašalo na nespoštovanja prehajanja meja, pa tudi na nespoštovanja nošenja mask in nedovoljenega zbiranja ljudi. Največ ukrepov je bilo izdanih v Ljubljani in Celju, ki jima sledi Maribor z 90 ukrepi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice