Slika je simbolična.
Lani so potrdili prvo najdbo virusa na paradižniku tudi v Sloveniji.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo zaradi velikega števila okužb virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika v državah Evropske unije intenzivno spremljala poti prenosa virusa.

Nov karantenski rastlinski virus

Virus rjave grbančavosti plodov paradižnika ni nevaren za zdravje ljudi in živali, ogroža pa pridelavo paradižnika in paprike.

Po navedbah uprave za varno hrano se prenaša s sadikami in semenom ter plodovi. Pred nekaj leti je bil z uvoženim semenom vnesen v Evropsko unijo, zato je Evropska komisija predpisala ukrepe za preprečevanje vnosa virusa in njegovega širjenja.

V okviru izvajanja nacionalnega programa monitoringa za ugotavljanje navzočnosti virusa je bil leta 2021 virus potrjen tudi v Sloveniji. Uprava za varno hrano je 18. avgusta 2021 z določbo določila razmejeno območje in ukrepe za pridelovalce plodov paradižnika, paprike in feferonov.

Cilj je izkoreninjenje nevarnega virusa v Sloveniji, še navaja uprava.

Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).

Na semenu znamenja okužbe niso opazna

Posebno pozornost bodo namenili vzorčenju semena po poreklu iz Kitajske in Izraela, tako pred uvozom v Evropsko unijo, kot na uvoženem semenu, ki je že na trgu.

Ker na semenu znamenja okužbe virusa niso opazna, se lahko njegovo navzočnost potrdi le s testiranjem reprezentativnega vzorca.

Previdno pri nakupih

Uprava za varno hrano predvsem odsvetuje naročanje semen po spletu iz držav izven Evropske unije. Pri spletnih nakupih znotraj Evropske unije mora semena in sadike spremljati rastlinski potni list, ki potrjuje zdravje sadik in semen, in fitosanitarno spričevalo.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
beter (nepreverjen)

Naslov: .... tako ga prepoznate. Kako??? Tako da prečitamo fitosanitarno spričevalo? Naslov brez veze prispevka je, kot večina vaših bedastih naslovov in člankov, samo clickbait.

Starejše novice