Novi zakon bi naredil red na področju fiktivnih vpisov, ki so bili priljubljeni predvsem med faliranimi študenti.

Ministrstvo za izobraževanje je v javno razpravo poslalo predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki določa postopek verifikacije učnih mest in vzpostavitev enotnega registra učnih mest na nacionalni ravni. Predlagana novela poleg tega omejuje tudi fiktivni vpis v redno srednješolsko izobraževanje in tudi število let v rednem izobraževanju. 

Podaljšanje za največ eno leto

Predlog novele določa, da lahko trajanje statusa dijaka presega trajanje izobraževanja za največ eno šolsko leto zaradi ponavljanja letnika ali prestopa v isti letnik drugega izobraževalnega programa. Iz objavljenega predloga besedila izhaja tudi, da se v skupni obseg trajanja izobraževanja šteje tudi redno gimnazijsko izobraževanje. Dijak v poklicnem tečaju se lahko redno izobražuje samo eno leto. Dijak ima pravico enkrat prestopiti v drug izobraževalni program, večkrat pa le, če ob prestopu napreduje v višji letnik. 

Konec s srednjo šolo po srednji šoli

Če bo zakon sprejet, bo praktično onemogočil doslej priljubljeno prakso tako imenovanih faliranih študentov, ki so se po neuspelem študiju ali po neopravljenem letniku vpisali v srednješolski program izobraževanja. Predlog novele namreč tistim, ki so že končali srednjo šolo, odreka pravico do rednega izobraževanja po drugem izobraževalnem programu z istim vpisnim pogojem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice