Državni zbor je pristojnost preiskovalne komisije, ki jo je julija ustanovil z namenom, da bo preiskala politično odgovornost pri sumih pranja denarja z iranskimi posli v NLB v letih 2009 in 2010, razširil še na preiskavo istih sumov v Novi KBM.

Zahtevo za ustanovitev te komisije je vložila skupina poslancev SMC po tistem, ko je komisija DZ, ki preiskuje vzroke za nastanek bančne luknje, v dokumentih odkrila, da je iranski državljan v NLB odprl račune, na katere so v letih 2009 in 2010 prihajala nakazila iz iranske banke, pri tem pa naj bi opral približno milijardo dolarjev.

Ravno v času, ko je zasliševala nekdanjega prvega moža Nove KBM Aleša Hauca, ki je banko vodil od marca 2012 do konca februarja 2015, pa je italijanski poslovni časnik Il Sole 24 ore razkril, da naj bi tudi Novo KBM uporabili za pranje denarja iz nezakonitih poslov. V njenih poslovalnicah v Novi Gorici in Šempetru pri Gorici naj bi sumljive posle opravljali italijanski državljani, poroča STA.

Komisija za preiskavo suma pranja denarja v NLB je konec septembra DZ predlagala razširitev obsega preiskave na plačilni promet s tujino oziroma plačila prek Nove KBM. Ta se bo po predlogu komisije, ki jo vodi Jani Möderndorfer (SMC), osredotočila na preiskavo tega področja od začetka leta 2008 do 21. aprila 2016. S tem predlogom se je DZ danes seznanil in razširitev odredil.

Po pisanju STA je Möderndorfer predlog razširitve argumentiral z besedami, da bi bilo smiselno obe preiskavi voditi vzporedno, saj se ugotavljanje tako politične odgovornosti ter odgovornosti državnih organov ter ustreznosti zakonodaje, ki ureja področje preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, v obeh primerih prepletata. Poleg tega je preiskovalna komisija o sumih pranja denarja v obeh takrat večinsko državnih bankah po njegovih besedah pred zahtevno nalogo, da obe preiskavi konča do konca tega mandata.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice