Regulirani pogonski gorivi, dizel in neosvinčen 95-oktanski bencin, se bosta s torkom znova podražili in dosegli rekordno ceno po novembru 2014 oziroma juliju 2015.

Liter 95-oktanskega bencina bo po novem stal 1,351 evra oziroma 2,4 centa več kot doslej, cena dizla pa se bo zvišala za 2,5 centa na 1,296 evra, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Liter 95-oktanskega bencina je bil nazadnje na podobni ravni julija 2015, ko je stal 1,353 evra, dizelsko gorivo pa novembra 2014, ko je stal 1,332 evra.

Cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah naftni trgovci določajo sami. Izven avtocestnega omrežja pa so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. To v praksi pomeni, da so cene goriva ob avtocestah še nekoliko dražje, kot drugje.

Prihranek v Avstriji tudi do 7 evrov

Visoke cene pri nas pa bodo spodbudile še več Slovencev, ki živijo ob meji z Avstrijo ali tam delajo, da rezervoarje svojih jeklenih konjičkov polnijo pri naših severnih sosedih. Gorivo v Avstriji je namreč precej cenejše kot v Sloveniji. Cene se tam precej razlikujejo in se čez dan tudi spreminjajo. Preverili smo cene v bližini slovenske meje .

Na območju Spielfelda se cena dizla danes giblje tudi do 1,164 evra za liter, cene 95-oktanskega bencinskega goriva pa do 1,217 evra na liter. To pomeni, da je liter dizla in bencina možno dobiti za dobrih 13 centov ceneje kot v Sloveniji.

Pri 50-litrski posodi za gorivo lahko slovenski voznik pri tankanju v Avstriji – ob upoštevanju najnižjih cen – prihrani kar 6,5 evra!

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice