Če ste se v zadnjih dneh odpravili po nakupih, so vas pred vhodom v prodajalne z živili morda presenetili dijaki in študentje. Kakšno delo opravljajo?

Pred nekaterimi trgovinami Hofer že stojijo varnostniki in/ali dijaki oziroma študenti v zaščitnih maskah in rokavicah, ki naj bi poskrbeli za večjo varnost tako kupcev kot zaposlenih. Študente za tovrstno delo že iščejo tudi v prodajalnah Lidl.

Študentje obiskovalcem trgovine razkužujejo roke, razkužijo tudi vsak nakupovalni voziček posebej.

Poleg tega štejejo stranke, saj je lahko v trgovinah največ en kupec na površini 15 kvadratnih metrov.

Pooblastil, da bi stranke, ki varnostnih ukrepov ne upoštevajo, zadržali oziroma jim preprečili vstop v trgovino, študentje sicer nimajo.

Na preventivne ukrepe kupce sicer opozarjajo tudi trgovci oziroma blagajničarji. Po nakupu stranke pozovejo, naj si razkužijo roke. Po potrebi kupce tudi opozorijo, če je razdalja med ljudmi premajhna.

Tveganja za študente menda ni

Podjetja v teh dneh mrzlično iščejo študente za nadzor vhodov v trgovine.

»Delo zajema dajanje navodil strankam in razkuževanje rok ter vozičkov,« pojasnjuje podjetje Hofer v enem od oglasov za tovrstno študentsko delo.

S postavko 13 evrov na uro bruto oziroma 10,98 evrov na uro neto je tovrstno študentsko delo občutno bolje plačano od preostalih del. Minimalna zakonsko določena urna postavka za študente namreč trenutno znaša 5,40 evra na uro bruto oziroma 4,56 evra na uro neto.

V podjetju Hofer zagotavljajo, da tveganja za mlade delavce pri tem ni: »Študent dobi zaščitno masko in rokavice.«

Vir: E-študentski servis

Koronavirus je zvišal urne postavke študentskega dela

V E-študentskem servisu so dejali, da trenutna situacija zelo močno vpliva na ponudbo študentskih del: »Teh je precej manj. Številna podjetja so namreč zaprla svoja vrata, zato tudi dodatne delovne pomoči več ne rabijo.«

Po njihovih besedah so dela, ki se v teh dneh največkrat objaavljajo, v večini povezana s trgovino: »Na primer pakiranje hrane, dostava, skrb za razkuževanje strank pred trgovskimi centri in podobno.«

V E-študentskem servisu opažajo, da so se urne postavke v času pandemije zvišale: »Podjetja namreč nujno potrebujejo pomoč takoj in so zato tudi pripravljena plačati več.«

Več je tudi oglasov za delo od doma. V številnih podjetjih so namreč prejšnja delovna mesta prilagodili tako, da tudi študenti delajo od doma.

Iščejo se tudi študentje za varstvo otrok, katerih starši morajo na delo

V E-študentskem servisu zdaj intenzivno preverjajo aktualnost ponudbe del, ki so ostala objavljena še izpred zaostrenih razmer: »Večina podjetij, ki ima trenutno svoje obrate zaprte, študentov trenutno ne potrebuje. So pa rekli, da bodo zopet potrebovali njihovo pomoč, ko se situacija normalizira.«

Trenutno je zelo v porastu povpraševanje po študentih, ki bi pomagali pri varstvu otrok zaposlenih v zdravstvu in vseh tistih staršev, ki morajo biti na delu.

»Vsakodnevno pomagamo pri akcijah, ki jih izvajajo civilna zaščita, občine in ostala združenja, ki se trudijo vzpostaviti pomoč starejšim,  zdravstvenim delavcem in ostalim prebivalcem. Glede na to, da pokrivamo veliko bazo mladih v Sloveniji, intenzivno obveščamo študente, ki se javljajo za tovrstna dela,« so dejali na E-študentskem servisu.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Za nagrado pa dobite"coronavirus"in glavni dobitek"poškodbo pljuč in organov'veselo na delo.

Co.vid virus vam (nepreverjen)

pokvari vid ...

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Janez janezom volk (nepreverjen)

Pahor se se ni preizkusil v tem.

gasilec lojz (nepreverjen)

tvoj klovn je pa imel 6 popravcev
to tele bi zamenjal voz pred trgovino
za veliki voz v ozvezdju
bi celi dan iskal lojtro da bi prišel do njega

In reply to by Janez janezom volk (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

A je na slikah kdo, ki je star manj kot 60?

Starejše novice