Vinjete z letnico 2017, ki bodo naprodaj od 1. decembra letos, bodo kovinsko oranžne barve in so trenutno v tisku.

Po vinjetah kovinsko zelene barve bomo na naše avtomobile lepili vinjete kovinsko oranžne barve, so sporočili iz Družbe za upravljanje slovenskih avtocest (Dars). Oranžne so bile že vinjete v letu 2009, a čeprav se ciklus barv sedaj ponavlja, jih kovinski pridih po besedah Darsa jasno razlikuje od barv iz prejšnjih let.

Cene ostajajo nespremenjene

Od 1. decembra bo tako v prodaji devet različnih vrst vinjet kovinsko oranžne barve - letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa). Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba še naprej odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter za tedensko 15 evrov.

Obstoječe vinjete z letnico 2016 ostajajo v veljavi do preteka njihove veljavnosti, letne tako na primer do 31. januarja 2017.

Še vedno vsak teden ujamejo 1000 voznikov brez vinjete

Cestninski nadzorniki so sicer letos od 1. januarja do 31. julija izdali skupno 31.609 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, kar je v povprečju nekaj več kot 1000 vsak teden. Število izdanih plačilnih nalogov je bilo v primerjavi z enakim lanskim obdobjem večje za 21 odstotkov. 

Višina predpisane globe je od 300 do 800 evrov, pri čemer cestninski nadzorniki na mestu prekrška v skladu z zakonom izdajo najnižjo, torej 300 evrov. V osmih letih so izdali nekaj manj kot 394.000 plačilnih nalogov, kar znese približno 59 milijonov evrov, če vsak voznik plača kazen v osmih dneh, torej "polovičko".

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice