Slika je simbolična.
Pogonska goriva zunaj avtocest bodo s torkom nekoliko cenejša.

Od polnoči veljata novi drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina izven avtocestnega križa, medtem ko se ceni teh dveh pogonskih goriv na avtocestnem križu oblikujeta prosto.

Ceni omenjenih dveh pogonskih goriv bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od 5. julija do vključno ponedeljka, 18. julija, znašali 1,808 evra za liter dizelskega goriva in 1,723 evra za liter 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina.

V skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so izven območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter 95-oktanskega bencina. 

Cene na površinah avtocest še naprej določajo trgovci

Ob tem so iz vlade sporočili, da se bosta ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. 

»Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov,« so zapisali. 

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest se še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. 

Aktualne cene na posameznih bencinskih črpalkah lahko preverite na tej obarvani povezavi.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice