Občina Preddvor je prejšnji mesec na prehodni davčni podračun s strani neznanega vplačnika prejela 4,7 milijona evrov, ki izhajajo iz obdavčitve.

»Nekaj časa smo rabili, da smo dojeli in premislili. V takih primerih, ko se zgodi nekaj tako neobičajnega, je največja nevarnost naglica, saj bi lahko storili kaj, kar morda zaradi pritiskov, apetitov in pričakovanj niti ne bi bilo na mestu,« je za STA povedal preddvorski župan Rok Roblek.

Poplačali kredite

Kot je pojasnil, so se v skladu z zakonom v povezavi z neuravnoteženostjo prihodkov nad odhodki odločili poplačati kredite, za kar so namenili 1,7 milijona evrov. Tako bo občina privarčevala pri obrestih, hkrati pa je znova kreditno sposobna in bo lahko s posojili financirala lastne deleže pri morebitnih projektih, sofinanciranih iz Evropske Unije.

Tri milijone za naložbe

Preostale tri milijone evrov je občina vezala, tako da se sprostijo v treh tranšah, prva spomladi 2021, druga jeseni 2021, tretja, ki bo z dvema milijonoma tudi največja, pa spomladi 2022. Zaenkrat še ni jasno, za katere naložbe bo občina sredstva porabila. O tem bo odločal občinski svet. Kot je pojasnil Roblek, pa je sredstva smiselno porabiti za tiste infrastrukture naložbe, za katere ne bo na voljo evropskih sredstev.

Ni znano, kdo je vplačnik

Na občini zaradi davčne tajnosti ne vedo, kdo je vplačnik, niti iz česa točno sredstva izhajajo. Gre pa za davek, ki je izvirni prihodek občine, na primer za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, za promet z nepremičnino ali pa za davek od premoženja, na darilo ali dediščino. Omenjene davke prejme občine, v kateri ima zavezanec stalno prebivališče oziroma v kateri leži nepremičnina.

Za relativno majhno preddvorsko občino je prejetih 4,7 milijona evrov izjemno velik znesek. To je več sredstev, kot jih imajo letno v proračunu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
veso. (nepreverjen)

in sedaj se ga bodo lahko napili ko majmuni

Starejše novice