Foto: Continental
V Sloveniji je zaznan upad prodaje pnevmatik. Škodo pripisujejo koronavirusu.

V letu 2020 je slovenski trg občutil precejšen udarec pri prodaji pnevmatik za osebna in kombinirana vozila v primerjavi z leti poprej. Zabeležen je bil 21,2-odstotni padec v prodaji letnih in 21-odstotni padec v prodaji zimskih pnevmatik.

Narasel je le odstotek prodaje celoletnih pnevmatik, kažejo podatki, ki so jih objavili pri Continentalu, enem od vodilnih podjetij iz panoge pnevmatik na svetu.

Foto: Continental

Covid vplival na prodajo

Primerjava slovenskih rezultatov prodaje z ostalimi državami v regiji kaže na podobno prodajno sliko v sosednji Hrvaški. Skupaj s Srbijo, na Hrvaškem beležijo 14,9- in 16-odstotni padec v prodaji v primerjavi z letom 2019.

Trend upadanja je prizadel celotno Evropsko unijo, ker je bila prodaja pnevmatik v primerjavi z lanskim letom manjša za 12 odstotkov.

Rast prodaje celoletnih pnevmatik

Po drugi strani je pri povpraševanju za celoletne pnevmatike moč opaziti 12,4-odstotno rast. Podrobna analiza kaže 12,1 odstotni upad prodaje letnih in 18,5 odstotni upad prodaje zimskih pnevmatik, a skoraj sedem odstotno rast prodaje celoletnih pnevmatik.

Številke zadnjih let

V preteklosti je bilo zabeleženih kar nekaj intervalov. Določeni vzponi in padci so v vsaki industriji povsem normalni, menijo v Continentalu.

Trg pnevmatik je v Sloveniji od leta 2016 rasel v stabilni krivulji, vse do leta 2019, ko je sledil rahli popravek. V letu 2020 se je prodaja ponovno povzpela nad tisto iz leta 2015.

»Leto 2020 je bilo posebno leto z vseh vidikov, saj je pandemija v svet vnesla še dodatno negotovost. Dobro smo se prilagodili, čeprav je k rezultatom veliko prispevalo to, da sta vrhunca zdravstvene krize sovpadla z dvema vrhuncema za industrijo pnevmatik. Upad sicer ni bil zgolj lokalen, temveč tudi regionalen in vseevropski. Na splošno še vedno opažamo, da imata pri mnenju ljudi o pnevmatikah pomembno vlogo vreme in lokalna zakonodaja, vendar je treba poudariti, da se ljudje dandanes veliko bolj zavedajo, da so tiste štiri okrogle stvari edino, kar njihovo vozilo povezuje s cesto,« pravi Vilmos Tokaji, vodja prodaje pri Continental jugovzhodna Evropa.

Ob tem pa še poudarja: »Celoletne pnevmatike postajajo vedno pogostejša rešitev pri nekaterih skupinah voznikov in v nekaterih okoljih, medtem ko se večina zavednih voznikov, ki na leto prevozijo veliko kilometrov, še vedno zaveda pomena pnevmatik, ki so izdelane namensko za letne ali zimske razmere.«

Foto: Continental

Zanimanje za manjše dimenzije v upadu

Bližji ogled posameznih kategorij letnih pnevmatik kaže na slabšo prodajo pnevmatik za osebne avtomobile v minulem letu, ki je za 21,1 odstotka nižja. V primerjavi z letom prej so pnevmatike za športne terence za več kot 13 odstotkov bolje prodajane, pnevmatike za kombinirana vozila pa za skoraj 31,8 odstotka.

Isti podatki kažejo na močan padec v dimenzijah do velikosti 17 col, rahel upad v velikostih 18 in 19 col in komaj občutno rast v dimenzijah velikosti 20 in 21 col.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice