Očetje, letos vam pripada pet dni več plačanega dopusta

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Očetje, letos vam pripada pet dni več plačanega dopusta

Očetje imajo letos na voljo skupno 25 dni plačanega očetovskega dopusta, kar je pet dni več kot lani. Prav tako bo 25 dni trajal tudi neplačani očetovski dopust.

Očetje, letos vam pripada pet dni več plačanega dopusta
  • Očetje, letos vam pripada pet dni več plačanega dopusta Očetje, letos vam pripada pet dni več plačanega dopusta

Prvih 15 dni dopusta morajo novopečeni očetje koristiti do otrokovega šestega meseca starosti, dodatnih 10 dni pa izrabiti neprekinjeno po koncu starševskega dopusta, najkasneje do prvega razreda osnovne šole otroka. Preostalih 25 dni, za katere ima oče plačane zgolj prispevke, lahko medtem izkoristi do otrokovega tretjega leta.

Kdo je upravičen do očetovskega dopusta?

Nova ureditev velja za očete novorojenčkov, ki prvič uveljavljajo pravico do očetovskega dopusta, pri tem pa veljajo vloge vložene po 1. januarju letos.

Plačane dneve očetovskega dopusta po novi ureditvi pa lahko uveljavljajo tudi očetje otrok, mlajših od treh let, ki še niso v celoti izkoristili neplačanega dela očetovskega dopusta, tudi če so v letu 2016 že pridobili pravico do petih plačanih dni. Če so jih že izkoristili, bodo imeli možnost izrabiti še pet dni. Če pa teh petih plačanih dni še niso izkoristili, pa bodo lahko izrabili 10 dni v strnjenem nizu (seveda bodo morali predhodno podati tudi vlogo).

Za tiste očete, ki imajo otroka starejšega od treh let, pa nova ureditev ne velja, saj pravice do neplačanega dopusta, ki se preoblikuje v plačani dopust, več nimajo oziroma je ne morejo uveljavljati.

Datuma ni treba določiti vnaprej

Očetovski dopust se sicer uveljavlja na centru za socialno delo z vlogo, v kateri pa še ni potrebno navesti datumov izrabe dopusta. Ti se na center za socialno delo zaradi izplačila nadomestila sporočijo šele po izrabi. Center prizna pravico do očetovskega dopusta z odločbo.

 

Uredništvo
nedelja, 8 Januar, 2017 - 09:50 Osveženo: 8. Januar 2017 - 9:50

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.