Vlada je spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev sprejela na sobotni seji, v veljavo so stopile danes.

Nakupi v trgovinah so v skladu z vladnim odlokom od danes med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci pa lahko nakupe opravijo le še v tem časovnem obdobju.

Z omejitvijo časa posebej za ranljive skupine želi vlada te skupine dodatno zaščititi tako, da se jih loči od ostale skupine potrošnikov, so pojasnili v vladi.

Doslej je veljalo zgolj, da mora biti v živilskih trgovinah med 8. in 10. uro ranljivim skupinam omogočena prednost pri nakupu, denimo pri vstopu v trgovino ali pri blagajni.

V skladu z vladnim odlokom so lahko v času boja proti epidemiji novega koronavirusa odprte le prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, prodajalne s hrano za živali ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Obratujejo pa lahko tudi dostavne službe, prav tako je dovoljena prodaja blaga in storitev prek spleta.

Živilske prodajalne morajo biti sicer v skladu z vladno odločitvijo odprte od najmanj 8. do najmanj do 18. ure. S tem naj bi zagotovili tak delovni čas, ki omogoča nakupe brez pretirane gneče vsem prebivalcem. Izjema so le mikro in majhne družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge, ki lahko obratovalni čas oblikujejo prosto.

Ob nedeljah in praznikih pa morajo biti vse trgovine, z izjemo bencinskih servisov in lekarn, zaprte.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čuj,čuj (nepreverjen)

Janševi beli noski ne znajo šteti do pet ! V Sloveniji je 600.000 upokojencev in vsi naj bi nakupili v dveh urah ? Seveda zato prihaja do drenjanja ,prerivanja in ostrih besed ,kar je očitno bil namen maščevanja upokojencem ,ki niso volili SDS ! Kdor ne verjame naj gre v vrsto ! Samo še kakšnega upokojenca s pištolo potrebujemo ,da se ljudstvo predramilo . Takšnega stigmatiziranja ni bilo od časa judovskih pogromov .

Starejše novice