Ste že vgradili svoj detektor ogljikovega monoksida?

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Ste že vgradili svoj detektor ogljikovega monoksida?

Da bi v letu 2017 spali v hiši brez ogljikovega monoksida, bodo sedaj poskrbeli od včeraj naprej obvezni detektorji.

Ste že vgradili svoj detektor ogljikovega monoksida?
  • Ste že vgradili svoj detektor ogljikovega monoksida? Ste že vgradili svoj detektor ogljikovega monoksida?

Prostori s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, morajo imeti od danes nameščene senzorje ogljikovega monoksida. To naj bi pripomoglo k preprečevanju zastrupitev z dimom in k večji požarni varnosti. Nadzor in sankcije sicer niso predvidene, bodo pa na namestitev opozarjali dimnikarji ob rednih pregledih malih kurilnih naprav. Kako bodo izvrševalci zakona vedeli, če imajo detektorje montirana vsa gospodinjstva s kurilnimi napravi, tako ni jasno.

"To področje je bilo na novo urejeno predvsem zato, da se preprečijo zastrupitve zaradi kurilnih naprav," so poudarili na ministrstvu za okolje in prostor in dodali, da je namestitev senzorjev v dobro in odgovornost vsakega posameznika, pišejo na STA.

Če gre za skupno kurilno napravo, za detektor poskrbi upravnik stavbe

Vgradnjo senzorja je dolžan zagotoviti lastnik kurilne naprave, lahko pa ga vgradi tudi uporabnik kurilne naprave. Če gre za večstanovanjsko stavbo in je kurilna naprava nameščena v skupnih prostorih oz. gre za skupno kurilno napravo, je dolžan senzor namestiti upravnik stavbe.

Zrak za kurilne naprave doveden skozi zračnik

Zaradi zagotavljanja predvsem zaščite zdravja ljudi in energetske učinkovitosti pravilnik določa, da se lahko na novo v bivalne prostore vgradijo kurilne naprave le neodvisno od zraka v prostoru. To pomeni, da je zgorevalni zrak za kurilno napravo doveden iz okolice neposredno v kurilno napravo skozi kanal oziroma zračnik, kurilna naprava in odvod dimnih plinov pa sta tako izvedena, da ni nevarnosti, da bi dimni plini izhajali v prostor, zato prezračevanje prostora s kurilno napravo ni potrebno.

Glede na stanje tehnike na področju kurilnih naprav na trdna goriva pa pravilnik določa izjemo oz. dovoljuje, da se lahko v bivalni prostor izjemoma vgradi tudi kurilna naprava na trdno gorivo, odvisna od zraka v prostoru, a le pod pogojem, da je poleg zahtev neoporečne in varne vgradnje v prostor s kurilno napravo nameščen tudi senzor.

Senzor opozori s signalom

Namen senzorja ogljikovega monoksida je, da z zvočnim (lahko tudi svetlobnim) signalom opozori, da je v prostoru s kurilno napravo prisoten ogljikov monoksid. V tem primeru je treba prenehati uporabljati kurilno napravo, kar v primeru naprav na tekoče ali plinasto gorivo pomeni, da se jo izklopi, prostore pa takoj prezračiti in jih za čas prezračevanja tudi zapustiti.

Vgraditi v bližino izvora dimnih plinov

Senzor je treba v prostoru vgraditi v bližino izvora dimnih plinov in s tem tudi ogljikovega monoksida, ne sme pa se ga vgraditi v neposredni bližini kurilne naprave, npr. nad vratca kurišča na trdno gorivo, da se prepreči aktiviranje senzorja v obdobju dodajanja goriva v kurišče.

Senzorjev ne vgradimo v kote oziroma vogale prostora

Proizvajalci senzorjev večinoma svetujejo vgradnjo senzorja od enega do treh metrov levo ali desno od kurilne naprave na strop prostora, a najmanj 30 centimetrov od stene, lahko tudi na steno, vendar približno 15 centimetrov pod stropom. Senzorja se po pojasnilih ministrstva ne vgradi v kote in vogale prostora, kjer je manjša verjetnost gibanja zraka s primesjo ogljikovega monoksida.

Mešani simptomi zastrupitve

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, zato ga ni možno zaznati s človeškimi čutili. Pri blažjih zastrupitvah nastopi glavobol, utrujenost, slabost, omotičnost in bruhanje, gre za simptome, ki so značilni tudi za druge bolezni. V primeru hujših zastrupitev, ki so posledica vdihavanja višjih koncentracij ogljikovega monoksida ali vdihavanja ogljikovega monoksidam dalj časa, pa so omenjeni simptomi bolj izraziti, zastrupljenci pa postanejo tudi zmedeni, imajo motnje vida, srce jim hitreje bije, v najhujših primerih pa gre za izgubo zavesti ali celo smrt.

 

 

Vanja Čiček
ponedeljek, 2 Januar, 2017 - 12:17 Osveženo: 2. Januar 2017 - 12:21

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.