Predsednik vlade Janez Janša je podpisal odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz smeri Avstrije. Tako bodo podobno kot na slovensko-italijanski meji tudi na meji z Avstrijo vzpostavljene kontrolne točke, in sicer bo teh 13.

Kontrolne točke bodo nekdanji mejni prehodi: Gornja Radgona, Kuzma, Holmec, Karavnke, Jurij, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Gederovci, Šentilj AC in magistrala ter Korensko sedlo. 

Odlok bo začel veljati danes ob polnoči

Vlakovni potniški promet med državama se trenutno ne izvaja. Tranzit čez državo bo dovoljen samo osebam s potrdilom o negativnem izvidu na novi koronavirus, ki ni starejše od treh dni, oziroma tujcu s telesno temperaturo nižjo od 37,5 stopinj Celzija in brez jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.

Vstop bo še naprej dovoljen slovenskim državljanom in osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Odlok se ne uporablja za lastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, za čezmejne migrante, tovorni promet in še za nekatere izjeme.

Srbski državljani se vračajo v Srbijo

Kot je pojasnil Jelko Kacin, se je vlada Republike Slovenije uspela dogovoriti o vrnitvi približno 400 srbskih državljanov v Srbijo. Gre za državljane, ki so v Sloveniji obtičali, ko je Srbija za vse državljane, tudi lastne državljane, ki so se vračali iz tujine, zaprla svoje meje. Nekateri so bili v Sloveniji že pet dni, je povedal Kacin.

Prvi konvoj bo ob policijskem spremstvu v Srbijo čez Hrvaško krenil še danes. 

Še naprej potekajo napori za repatriacijo Slovencev

Še naprej intenzivno potekajo ukrepi za repatriacijo Slovencev, ki se do sedaj še niso vrnili v Slovenijo. Danes se tako vračajo Slovenci z Filipinov, jutri iz Tajske, pojutrišnjem pa še iz Španije.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Legionar (nepreverjen)

Zanimivo ,kje so vsi tisti migranti zaradi katerih niso mogli živeti na Dolenjskem in so klicali k uporu ljudstva ?

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Dobra zadeva, da smo uvedli nazaj meje, za varovanje lahko poskrbi štajerska VARDA !!

In reply to by Legionar (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Upam, da bodo vsi ti asi v prisilni karanteni. Ker, če bodo v domači, se je ne bo nihče držal. Med temi so tudi sigurno taki, ki so Slovenijo zapustili že v času virusa.

Starejše novice