*Fotografija je simbolična
Premier Janez Janša je ob robu kriznega posveta vlade sporočil, da bo ponovno razglašena epidemija.

Na Brdu pri Kranju je ob 18. uri stekla vladna razprava o možnih ukrepih, ki so še na voljo za zajezitev širjenja koronavirusa in očitno je padla odločitev, o kateri se je šušljalo.

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da bo od jutri naprej za 30 dni ponovno razglašena epidemija. 

»Vlada je na današnji dopisni seji na podlagi zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne države.

V Sloveniji se glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni covid-19. Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-CoV-2 zahtevajo takojšnjo razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in velja 30 dni.«

Vlada Republike Slovenije

Kaj sledi?

Epidemijo je sicer prvič razglasila odhajajoča vlada Marjana Šarca 12. marca, takrat je bilo aktivno okuženih 131 ljudi, 17 hospitaliziranih in dve osebi na intenzivni negi. Janševa vlada je epidemijo preklicala s prvim junijem, ko je bilo osem aktivnih okužb, od tega pet oseb hospitaliziranih in en bolnik na intenzivni negi.

Glede na vladni načrt ukrepov so za razglasitev epidemije potrebni trije kriteriji, 140 ali več okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, 250 hospitaliziranih in 50 bolnikov na intenzivni negi. 

Trenutno je v Sloveniji 14-dnevna pojavnost 317 okuženih na 100.000 prebivalcev, 265 bolnikov s covidom se zdravi v bolnišnici, od tega je 49 oseb na intenzivni negi.

Aktiviranje državnega načrta

Ob razglasitvi epidemije so na sporedu trije paketi vladnega načrta za drugi val na rdečem seznamu, nekatere je sicer vlada že sprejela, saj bo od jutri v veljavi ponovno šolanje na daljavo za učence od 6. razreda dalje in dijake, splošna prepoved verskih obredov in porok z gosti pa je v veljavi v tako imenovanih rdečih regijah.

Poleg tega pomeni razglasitev epidemije še aktiviranje določenih drugih državnih sistemov in sektorskih ukrepov državnega načrta, pomembna pa je tudi za delodajalce, saj lahko tako delavcem zaradi višje sile odredijo delo od doma.

Razglasitev prinaša tako aktiviranje državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh, ki ga je vlada letos posodobila. V praksi to pomeni, da vodenje aktivnosti znova prevzema civilna zaščita.

Ukrepi po razglasitvi epidemije

  • KRITERIJI za prvi paket: 140 okuženih na 100.000 prebivalcev, 250 hospitaliziranih, 50 na intenzivni negi

Prvi paket na rdečen seznamu med drugim vključuje zaprtje trgovskih centrov in nakupovalnih središč, zaprtje kulturnih ustanov, šolanje na daljavo za dijake in študente ter splošno prepoved verskih obredov in porok z gosti.

  • KRITERIJI za drugi paket: 170 okuženih na 100.000 prebivalcev, 300 hospitaliziranih, 50 na intenzivni negi

Drugi paket ukrepov na rdečem seznamu pa vključuje šolanje na daljavo za vse šolajoče, posebne ure za nakupovanje za upokojence, zaprtje hotelov, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, splošno prepoved vseh javnih prireditev, zaprtje športnih objektov za amaterje, otroke in mladostnike ter omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro zjutraj. 

  • KRITERIJI za tretji paket: xxx okuženih na 100.000 prebivalcev, 360 hospitaliziranih, 60 na intenzivni negi

Tretji paket ukrepov na rdečem seznamu pa zajema omejitev gibanja med občinami, omejitev izhodov z domov, zaustavitev javnega potniškega prometa, zaprtje vrtcev, zaprtje državnih mej in zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice