Vsakdo ima doma kaj, česar ne potrebuje, medtem ko lahko otroku v Gambiji te stvari pomenijo in nudijo veliko.

Laura Kovač, profesorica pedagogike in diplomirana sociologinja iz Dolge vasi, se z Društvom za otroke sveta julija odpravlja v Gambijo, kjer bo sodelovala v izobraževalnem taboru za otroke in opravljala tudi praktično izobraževanje.

Z društvom, ki omogoča prostovoljstvo na stari celini, se je Laura seznanila že pred časom. Letos je končno zbrala pogum in denar ter se odločila uresničiti načrt, pri čemer ji bo v pomoč tudi štipendija v višini 500 evrov. A čeprav bo za vsak dopolnjen teden prejela dodatnih sto evrov, to za celoten podvig verjetno ne bo zadoščalo; že cene letalskih kart se na primer nenehno spreminjajo. Preostali del stroškov bo na bremenih nje same.

Brezplačne malice

S svojo skupino bo Laura tri tedne delala z otroki različnih starosti iz revnega predela Brufuta. Večina jih tam živi v izjemno težkih pogojih, ob podhranjenosti pa težavo predstavlja tudi slab dostop do izobraževanja. Tako odprava želi pristopiti k tej težavi, hkrati pa omogočiti tudi brezplačne obroke.

Prav na slednjem področju želi odprava pomagati. Obenem pa bodo k dobrodelnosti pristopili še z brezplačnimi obroki:

»Prostovoljci smo se odločili, da stopimo skupaj in vsem otrokom v času tabora omogočimo brezplačne malice, ki jih bomo razdeljevali sami. Za celotno obdobje tabora za enega otroka malica stane 2 evra na dan,« razlaga Laura.

Med taborom bodo sicer sodelovali tudi z nekaterimi lokalnimi učitelji, ki jih želijo ob koncu prav tako obdariti in jim pomagati z manjšo denarno nagrado v višini približno 20 evrov.

Narisati nasmehe na obraze otrok

Kdor želi otrokom v Gambiji pomagati do novih znanj in hranljivih obrokov, lahko sedaj to stori tudi z Laurino pomočjo. Pred odhodom v Afriko zbirajo tudi sredstva za malico. 

»Le skupaj nam bo uspelo narisati nasmehe otrokom in zapolniti lačne želodčke,« je prepričana prostovoljka.

Prav tako pa te dni zbirajo tudi najrazličnejše šolske potrebščine. Prostovoljci vseh poletnih taborov so namreč sklenili s skupnimi močmi zbrati 3.000 evrov ter tako omogočiti prevoz kontejnerja, napolnjenega z raznimi pripomočki, ki bodo malčkom pomagali pri izobraževanju.

Več kot dobrodošli so torej šilčki, barvice, vodene barvice, škarje, radirke, mali črtasti zvezki, papir, didaktične igrače, športne igre in oprema, kot so loparji in žoge, razni inštrumenti, angleške knjige, oblačila ter zobne ščetke.

»Verjamem, da ima vsak od vas doma vsaj eno stvar, ki je ne potrebuje. Stvari so lahko tudi rabljene, otroci v Afriki jih bodo zelo veseli. Sredstva zbiramo do konca maja,« še pojasnjuje Laura.

Svoje dobre namere lahko sporočite na elektronski poštni naslov [email protected] ali na telefonsko številko 040 566 281

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Najprej:naj jih izobrazijo glede kontracepcije,da se bodo koncno nehali razmnozevati huje kot podgane in da bodo koncno nehali fehtariti za hrano itd.Skrajni cas,enkrat se to mora koncati,vse skupaj je kot sod brez dna.Simbol bogastva niso otroci.Je treba biti sposoben nahraniti celo krdelo otrok.

Starejše novice