Slika je simbolična.
Na Pediatrični kliniki v Ljubljani beležijo povečano število hospitaliziranih otrok.

Zdravnika Matjaž Homan, namestnik predstojnika pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, in Tatjana Mrvič, vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, sta danes v izjavi za medije predstavila razloge za povečano število hospitaliziranih otrok na ljubljanski Pediatrični kliniki. 

Kaj je vzrok?

»V zadnjih 14 dneh je sprejemov na otroško kliniko bistveno več. Razlog je v tem, da so bili vrtci leto in pol zaprti. Virusi so se v tem času zato težje prenašali, ob povečanih stikih otrok z vrstniki, pa je bolezni, povezanih z virusi, spet več,« razlaga Homan. 

Ob sedmi uri zjutraj je bilo hospitaliziranih 99 otrok in 45 otrok, naročenih za sprejem. 

Vse več otrok zboleva za respiratornim sincicijskim virusom. Gre za virus, ki ogroža otroke, mlajše od enega leta. Ogroženi pa so predvsem otroci, mlajši od treh mesecev, zaradi velikosti dihalnih poti.

Virus huje prizadene tudi prezgodaj rojene otroke in otroke s prirojenimi srčnimi napakami. Teh otrok je zdaj na otroški kliniki bistveno več. Če so v preteklosti sprejeli povprečno 15 otrok, jih zdaj sprejmejo okoli 30. Številke so take, kot so bile januarja ali februarja, sta izpostavila zdravnika.

Na intenzivni enoti so na Pediatrični kliniki trenutno hospitalizirani štirje otroci, ki potrebujejo mehanično ventilacijo. Ostali otroci potrebujejo predvsem terapijo s kisikom ali infuzijsko zdravljenje.

Respiracijski sincicijski virus je nevaren tudi za starostnike in pri njih so ob okužbi pričakovani zapleti. 

Koronavirus na otroški in infekcijski kliniki 

Otroka s to boleznijo lahko zdravijo na otroški ali infekcijski kliniki, kraj zdravljenja je odvisen od števila prostih postelj. Če ima otrok pridružene bolezni, ga zdravijo na pediatriji. 

Na otroški kliniki sta trenutno dva otroka, ki sta okužena s koronavirusom, eden izmed njiju je star dober mesec dni in potrebuje mehanično ventilacijo, predvsem zaradi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom.

Drugi je star 12 let in ima onkološko bolezen. Oba otroka zdravijo z dodatni biološkimi zdravili. 

Na infekcijski kliniki so hospitalizirani štirje otroci s koronavirusom, dva izmed njih sta dojenčka. 

Težava ni pomanjkanje postelj

Trenutno najbolj bolnim otrokom lahko zagotavljajo ustrezno zdravljenje, kljub temu pa še vedno na vseh oddelkih potrebujejo več kadra

Na intenzivni enoti je devet otrok, kapaciteto imajo do 14 otrok. Hospitaliziranih je 99 otrok, kapaciteto imajo do 170 otrok.

Težava ni v posteljah, ampak v zagotavljanju zdravstvenega kadra, predvsem zdravnikov in medicinskih sester, sta v današnji izjavi izpostavila zdravnika. 

Covid oddelek za otroke

Na otroški kliniki so vzpostavili covid oddelek, kjer je šest postelj, namenjenih izključno otrokom, ki so okuženi s koronavirusom in imajo druge osnovne bolezni. Tam so hospitalizirani tudi otroci, pri katerih sumijo na okužbo s koronavirusom, dokler ne dobijo negativnega izvida. 

Otroke, ki imajo izključno koronavirus in nobenih drugih bolezni, zdravijo na infekcijski kliniki. Trenutno so tam hospitalizirani trije dojenčki, ki imajo izključno koronavirus.

Zdravniki pozivajo, naj mlajši otroci ostanejo doma, naj ne hodijo v vrtec, še posebej, če imajo starši doma dojenčka. Majhni otroci so namreč bolj podvrženi težjemu poteku bolezni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice