V Sloveniji bodo cigarete in tobak za zvijanje odslej na voljo le še v enotni embalaži.

Z današnjim dnem se je začel uporabljati del zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je za tobačne izdelke uvedel enotno embalažo. Zavojčki za različne tržne znamke cigaret bodo poenoteni. Vsi bodo v standardiziranih barvah, na njih pa ne bo denimo logotipov, barv, podob in promocijskih sporočil. Embalaže cigaret in tobaka za zvijanje bodo morale biti brez okrasja in sijaja.

» Z uvedbo enotne embalaže, sporočamo, da gre za izdelke, ki niso nekaj vsakdanjega in sprejemljivega. Pred zavajajočim vplivom trženja in oglaševanja s pomočjo embalaže pa želimo še posebej zaščititi otroke in mlade,« so sporočili iz ministrstva za zdravje.

Na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da številne raziskave kažejo, da enotna embalaža zmanjša privlačnost tobačnih izdelkov, predvsem med otroci in mladostniki, prepreči oglaševanje in promocijo tobačnih izdelkov s pomočjo embalaže.  

Zmanjšajo se možnosti za zavajanje potrošnikov z uporabo različnih oznak, barv in materialov na embalaži tobačnih izdelkov in s tem napačno zaznavanje, da so določeni izdelki manj škodljivi. Poveča se vidnost in učinkovitost zdravstvenih opozoril na embalaži in s tem zmanjša obseg začetkov kajenja, spodbudi opuščanje kajenja in prepreči ponoven začetek kajenja med nekdanjimi kadilci.

V Sloveniji je tobak vodilni preprečljivi dejavnik tveganja za prezgodnjo smrt. Pljučni rak je skoraj v 90 odstotkih posledica kajenja, vsako leto pa zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umre več kot 3.000 prebivalcev.

»Enotna embalaža je učinkovit ukrep nadzora nad tobakom, ki prispeva k znižanju deleža kadilcev, s katerim se Slovenija pridružuje najnaprednejšim državam v svetu na tem področju, kot so Avstralija, Francija, Velika Britanija, Irska in Norveška,« še poudarjajo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Super! (nepreverjen)

Hvala lepa. Že tako stojim in čakam za kadilci, ki v trgovinah šuštrajo in si morajo te palčke kupovati na blagajni (posreči jih še na blagajni ni, tako da jih mora blagajničarka pridobiti od drugje), zdaj so pa še škatle iste, da prodajalke porabijo še več časa za iskanje.

Starejše novice