Za predelavo odpadnih nagrobnih sveč so po novem odgovorni prodajalci.

Od včerajšnjega dne je začela veljati spremenjena uredba o odpadnih nagrobnih svečah, ki obveznost zagotavljanja predelave odpadnih sveč prenaša z zbiralcev na proizvajalce oziroma prodajalce. Uvaja tudi finančno jamstvo, ki bo državo varovalo v primerih, ko proizvajalci svoje dolžnosti ne bodo opravljali, poroča STA.

Kakšno bo finančno jamstvo?

Finančno jamstvo mora biti v obliki bančne garancije ali zavarovalne police in se zagotavlja za vsako leto posebej do 1. septembra tekočega leta, pri čemer mora biti veljavnost finančnega jamstva 12 mesecev po izdaji. Upravičenec do sredstev finančnega jamstva je ministrstvo za okolje in prostor.

Kot je ob sprejemu uredbe na vladi sredi aprila povedal minister za okolje in prostor Simon Zajc, so cilji nove uredbe jasna ureditev, ustreznejše ravnanje z odpadnimi svečami in preprečevanje njihovega kopičenja pri zbiralcih. Z njo se odpravljajo tudi vsebinska neskladja z uredbo o odpadkih.

Za preprečitev težav s kopičenjem odpadnih sveč

V tej luči dokument po Zajčevih besedah prinaša dve pomembni novosti, ki bosta preprečili ponovitev lanskih težav s kopičenjem odpadne embalaže in sveč - po novem so za predelavo odpadnih sveč zadolženi tisti, ki sveče dajejo na trg, po vzoru uredbe o ravnanju z električno in elektronsko opremo se uvaja finančno jamstvo.

Gre za prenovljena pravila ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami, da se zagotovi njihovo ločeno zbiranje od drugih komunalnih odpadkov, vključno z ločeno zbranimi frakcijami komunalnih odpadkov, ter recikliranje in drugi načini obdelave.

V doslej veljavni uredbi je bilo določanje deležev prevzemanja odpadnih nagrobnih sveč in obdobje prevzemanja neustrezno predpisano, zato ministrstvo ni moglo objavljati deležev prevzemanja odpadnih nagrobnih sveč, še piše STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Janez Blond (nepreverjen)

Davek na plastične izdelke naj plačajo proizvajalci in ga namenijo za razgradnjo .
Problem je sledenje tega denarja ,ki čudežno ponikne nam pa ostanejo smeti.
Torej zopet smo pri pravni državi.

Starejše novice