Danes obeležujemo svetovni dan brez tobaka, ki je letos namenjen boleznim srca in ožilja. Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo pa je požela izjemen uspeh s skupinsko akcijo na Facebooku.

Delež tistih, ki jim je uspelo preko Facebook akcije skupinskega odvajanja od kajenja Opusti kajenje in zmagaj opustiti kajenje je višji, kot ga beležijo pri klasičnih delavnicah opuščanja kajenja.

Člani Facebook skupine so bili iz vse Slovenije, različnih starosti in izobrazbe, kadilci od nekaj let pa do 30 let.

Vzor iz Švice uspešno prenesli v Slovenijo

Do kadilcev so prodrli s spletno komunikacijo po uspešnem vzoru iz Švice pravi eden od moderatorjev Facebook skupine Opusti kajenje in zmagaj. Cilj? Trajna opustitev kajenja.

»V delovno skupino smo združili strokovnjake, ki so ljudem pomagali pri opuščanju kajenja. Sodeloval je terapevt, ki je bil ves čas na voljo, sodeloval je tudi center za krepitev zdravja v Sevnici, vključen je bil tudi telefon za pomoč pri opuščanju kajenja,« je povedal podpredsednik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo Miha Lovše.

Oblikovali zaprto skupnost, ki si je medsebojno pomagala

Med prijavljenimi so oblikovali zaprto skupino petnajstih ljudi, ki so se z druženjem preko Facebooka odvajali od kajenja.

»Oblikovali smo skupnost, ki je imela občutek neke pripadnosti in intime. Bili smo diskretni pri širjenju podatkov, skupina je bila zaprta. Ljudem je bilo to po godu in v naši skupini so se odprli ter si medsebojno pomagali,« še dodaja Lovše.

Nadpovprečni rezultati že po mesecu dni

Po mesecu dni so bili rezultati nadpovprečno dobri. Kajenje je opustilo šest sodelujočih, dva skušnjavi podležeta občasno.
 

»Uspešnost opuščanja je bila 30-odstotna, kar je zelo dober uspeh. Vemo, da si recimo dve tretjini kadilcev želi odnehati, približno tretjina jih to tudi poskusi, uspe pa jim samo 10 odstotkom, pa še to ne trajno. Trajno kajenje opustijo približno trije odstotki kadilcev,« poudarja Lovše.

Ključna motivacija in odprtost do spreminjanja navad

Ključna je motivacija, opozarja Lovše. Opuščanje kajenja na dolgi rok pomeni predvsem spreminjanje navad.

»Če ljudje ne pridejo motivirani v to skupino, jih ne moremo prepričati, da prenehajo kaditi. Ne bodo spremenili navad samo na osnovi nekih sugestij,« je še povedal podpredsednik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.

Tisti kadilci, ki so motivirani za trajno opustitev kajenja, lahko pododne kampanje pričakujejo tudi v prihodnje.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
beguin (nepreverjen)

POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 URAH
 
Pozdravljeni gospod / gospa
Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena
certifikat in hitro od 2000 do 80 000 EUR za obdobje od
odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%.
Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila
Moj e-poštni naslov: [email protected]

Starejše novice