Instagram profil Železnicezlom je objavil zapise potnic na vlaku, ki so bile deležne spolnega nadlegovanja. Vsul se je plaz očitkov na Slovenske železnice, da ne naredijo ničesar, da bi izboljšale situacijo. Na Mariborinfo smo jih povprašali za odziv.

Instagram profil Železnicezlom je nastal z namenom deljenja prigod o zamudah in slabem stanju slovenskih vlakov. Vendar so ga kmalu preplavile travmatične objave o spolnem nadlegovanju potnic na vlakih in o neustreznih reakcijah zaposlenih. 

Objave so razkrile resen problem spolnega nadlegovanja in nasilja v javnem prevozu. Kot smo že poročali, je Inštitut 8. marec na Slovenske železnice zato naslovil javno pismo. 

V pismu so Slovenskim železnicam očitali, da ne naredijo ničesar, da bi zaščitili nedolžne potnice in da so se tako postavili na stran storilcev spolnega nadlegovanja. Žrtvam pa s tem dajejo sporočilo, da jih njihove negativne izkušnje ne zanimajo.

Za odziv smo zaprosili Slovenske železnice, kjer so nam odgovorili, da imajo ničelno toleranco do spolnega nadlegovanja ali drugega nasilja nad ženskami.

Na navedbe Inštituta 8. marec, da ne naredijo ničesar, da bi zaustavili problem odgovarjajo: »Vzpostavljene imamo komunikacijske kanale in brezplačno telefonsko številko, na katero lahko ženske podajo prijavo spolnega nadlegovanja.« 

Inštitut 8. marec ob tem v pismu poziva Slovenske železnice, da spremenijo svoje delovanje in da pričevanja z vso resnostjo analizirajo, da vzpostavijo varne točke, da spolnega nadlegovanja in nasilja zaposlenih v prihodnje ne ignorirajo in ga ustrezno sankcionirajo.

Na Slovenskih železnicah odgovarjajo, da so objave potnic na družbenem omrežju že pregledali: »Instagram profil, kjer so objavljena pričevanja domnevnih žrtev in ki je nastal 21. julija, smo s pristojnimi službami preučili.« 

Dodajajo, da objavljene zgodbe žal ne vsebujejo vseh potrebnih podatkov, kot so ura vožnje, relacija in datum, da bi lahko pristojnim institucijam podali prijave. »Prav tako na naš naslov ni bila podana nobena prijava spolnega nasilja na vlaku, ki bi bila lahko podlaga, da bi sami podali prijavo pristojnim institucijam,« so še povedali.

Za konec Slovenske železnice pozivajo ženske, ki so deležne kakršnega koli nasilja, nadlegovanja, da podajo prijavo pristojnim institucijam, ki bodo v nadaljevanju lahko primerno ukrepale. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Vasi zaposleni so kurac vredni ko vidijo sprevrzenca se raje obrnejo in gredo strannamesto da bi mu kurca odtrgal in mu ga zarinli v lastno rit prascu izprijenemu

Kritik 2.0 (nepreverjen)

Torej imaš srečo, da se obrnejo, ko te vidijo. Kaj se pritožuješ?

In reply to by Default (nepreverjen)

Kritik 2.0 (nepreverjen)

Ženske tiho to prenašajo, gredo tiho domov in se nato po bogve koliko časa anonimno brez kakršnihkoli podatkov o situaciji pritožujejo na internetu in se nato sprašujejo zakaj noben ne naredi nič glede tega. Ti si prva in edina oseba, ki lahko kaj naredi. Ni noben kriv, če ostaneš tiho in kuhaš zamero v svoji glavi namesto da narediš galamo in prijaviš kaznivo dejanje kot normalna oseba.

Starejše novice