Ste prepričani, da poznate pravilne ukrepe ob megli ali onesnaženju cest?

Tudi jesenski čas voznike sooča s svojevrstnimi izzivi in oteženimi voznimi razmerami. Pa ste prepričani, da poznate pravilne ukrepe ob megli ali onesnaženju cest?

Pri obdelavi kmetijskih zemljišč in spravilu pridelkov praktično ni primera, da ne bi s traktorjem, kombajni, traktorskimi prikolicami ali drugimi stroji na cesto nanesli vsaj nekaj blata. V času spravila pridelkov pa se poleg zemlje na cestišče nanašajo tudi pridelki, kot je koruza.

Tako onesnažena cesta predstavlja nevarnost za druge udeležence v prometu, še posebej, če je nanošena zemlja mokra, blatna. V primeru dežja oziroma rose lahko namreč cestišče kmalu postane izjemno spolzko, zato ga je treba nemudoma očistiti.

Zakon o cestah v 5. členu določa, da je prepovedano ogrožanje varne uporabe javne ceste. Med drugim tako prepoveduje:

 • orati  na  razdalji  manj  kot  4  metre  od  roba  cestnega sveta v pravokotni  smeri  na  cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega sveta vzporedno s cesto;
 • na cestišču javne ceste:
  • razsipati  sipek  material,  razen  posipnih materialov v času izvajanja  zimske  službe,  nanašati  blato ali ga kako drugače onesnaževati;
  • puščati sneg ali led, ki pade ali zdrsne nanj;
  • onesnažiti cestišče z olji in mazili ali drugimi snovmi;
  • vlačiti hlode, veje, skale in podobne predmete kot tudi pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ter druge dele tovora.

Vozilo pred vključitvijo na cesto očistite

Preden se voznik s kolovozne poti, nekategorizirane ceste, individualnega priključka, območja izvajanja del ali druge zemljiške površine vključi v promet na javni cesti, mora torej s svojega vozila odstraniti zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče.

V nasprotnem primeru mu grozi globa od 1.000 evrov (za voznika) do 4.000 evrov (za pravno osebo ali samostojnega podjetnika).

Ob tem na policiji opozarjajo, da je treba cesto, če delo poteka cel dan, očistiti večkrat. Čeprav večina kmetov nima priključka – krožne metle za čiščenje cest, pa si lahko pomagajo na primer s planirnimi deskami na traktorju ali z ročnim čiščenjem ceste.

Napor je v tem primeru vsekakor cenejši, kot če bi cesto na poziv policije ali prometnega inšpektorja očistil vzdrževalec ceste, račun pa izstavil povzročitelju onesnaženja.

V nadlego te dni še megla

V jesenskih mesecih je nevarnost še bolj izrazita zaradi spremenljivih vremenskih razmer. Dodatno  težavo namreč predstavlja megla.

V zadnjih dnevih policisti obravnavajo več nesreč zaradi naleta, saj megla zmanjšuje vidljivost udeležencev v prometu. 

Ne pozabite na varnostno razdaljo

Kot ugotavljajo na policiji, velika večina voznikov žal ne upošteva zadostne varnostne razdalje.

Osnovni napotek za varno vožnjo v teh spremenljivih razmerah je sicer, da vozniki zmanjšajo hitrost, prižgejo meglenke in povečajo varnostno razdaljo.

Voznike tako opozarjajo na pravilno vožnjo v megli:

 • Zmanjšajte hitrost in jo prilagodite razmeram na cesti. Pri vidljivosti do 50 metrov vozite največ 50 km/h.
 • Ohranjajte zadostno varnostno razdaljo.
 • Ne uporabljajte dolgih luči. Premočna luč se v megli namreč odbija in lahko povzroči samozaslepitev.
 • Prižgite zadnje meglenke. V gosti megli je pomembno, da vidite in ste vidni. Zadnje meglenke služijo za boljšo orientacijo voznikov za vami. Če se vidljivost izboljša, ugasnite zadnje meglenke, da ne bi slepili vozil za vami. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).
 • V poslabšanih vremenskih razmerah (dež, megla) se zmanjša tudi vaša vidnost. Posebej bodite previdni, če ima vaš avto tako imenovane dnevne luči, ki svetijo samo spredaj. Ob slabši vidljivosti prižgite luči sami.
 • Bodite še previdnejši na območjih vzdrževalnih del. Zaradi megle so oznake in naprave za usmerjanje prometa pogosto težje razpoznavne.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice