Okraševanje božičnega drevesa nekoliko drugače? Zbrali smo ideje.

Letos se lahko okraševanja jelke lahko lotimo na malo drugačen način.

Namesto, da bi hodili po trgovinah in iskali okraske, ki so nam všeč, jih lahko naredimo kar sami in to doma.

Okraski iz naravnih materialov

Namesto v trgovino, se lahko odpravimo v gozd na sprehod in naberemo čim več storžev in vejic. Storže nato doma očistimo, jih pobarvamo s poljubno barvo, pustimo, da se posušijo, naredimo luknjico in jih obesimo na jelko.

Iz storžev lahko naredimo tudi jelenčka Rudolfa, in sicer tako, da na storž zalepimo oči, ki jih lahko kupimo v trgovini s pripomočki za ustvarjanje ali naredimo iz papirja.

Za nos in ušesa lahko uporabimo filc, staro blago ali volno, za rogove pa vejice, ki smo jih nabrali v gozdu. Nato moramo narediti samo še luknjico v storž, skozenj napeljati vrvico in že ga lahko obesimo na jelko.

Na podoben način lahko naredimo tudi škrata, in sicer tako, da na vrh storža nalepimo leseno kroglico in nanjo narišemo oči. To bo škratova glava. Nato na vrh glave nalepimo še kapo in šal iz blaga. Že želimo mu lahko naredimo tudi noge, prav tako iz blaga. 

Okraski iz papirja oziroma kartona

Okraske za jelko lahko naredimo tudi iz papirja ali kartona. Potrebujemo samo bel papir ali karton, škarje, da izrežemo želene motive in vrvico, da jih lahko obesimo. Uporabimo lahko tudi rolice od wc papirja. Iz njih lahko, med drugim naredimo jelenčka ali Božička.

Božička naredimo tako, da najprej pobarvamo rolico. Za spodnji del uporabimo rdečo barvo, za zgornji pa zmešamo belo in čisto malo rdeče barve. Nato odrežemo rdeč papir, nanj nalepimo belo vrvico, ga zvijemo v stožec in prilepimo na zgornji del rolice.

V naslednjem koraku vzamemo vato in jo prilepimo na spodnji in zgornji del klobuka. V zgornjem delu naj bo v obliki kroglice, v spodnjem pa v obliki traku. Iz vate pa naredimo tudi brado. Nato našemu Božičku z flomastrom narišemo oči in nos in že ga lahko obesimo na jelko. 

Tega, za zimo značilnega moža, lahko naredimo, čeprav zunaj ni snega

Snežaka lahko naredimo tako, da najprej izrežemo dva različno velika kroga iz kartona. Manjšemu krogu nato odrežemo polkrog, da se večji in manjši krog ujemata. Nato na oba kroga, na obeh straneh zalepimo bel papir.

Nato na spodnji del manjšega kroga zalepimo trak poljubne barve, ki bo snežakov šal in kapo, ki jo prilepimo na snežakovo glavo. Nato s flomastrom narišemo oči, gumbe in roke ter iz oranžnega papirja ustvarimo nos.

Na koncu na vrh kape zalepimo še belo kroglico in vrvico, da bomo snežaka lahko obesili. Naredimo lahko tudi kvačkane okraske.

Okraski, ki jih lahko pojemo

Naredimo lahko okraske iz slanega testa, ki jih lahko otroci pobarvajo in okrasijo. Naredimo pa lahko tudi okraske iz sladkega testa, ki jih na koncu lahko tudi pojemo.

Okraske lahko naredimo iz krhkega ali ingverjevega testa ali testa za medenjake. Nato s pomočjo modelčkov izrežemo poljubne motive, naredimo luknjico in jih spečemo.

Ko so pečeni, jih lahko po želji okrasimo in obesimo. Na jelko lahko obesimo tudi posušeno sadje ali iz orehov naredimo Rudolfe. To naredimo tako, da na zgornji polovici oreha izvrtamo luknjico in nanj nalepimo oči, nos in ušesa iz filca. Skozi luknjo, ki smo jo naredili, moramo nato napeljati vrvico in okrasek je pripravljen.

No, načinov in idej, kako letos drugače okrasiti smrečico, je še veliko. Poskusite sami!

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice