Še pred dvema mesecema priljubljeni izleti z avtobusom po Sloveniji in tudi tujini so se zaradi koronavirusa povsem ustavili. Se bodo v obliki, kot smo jih poznali doslej, sploh kdaj vrnili?

Avtobusni prevozniki so zaradi koronakrize doživeli 100-odstoten izpad prihodka, je za Mariborinfo potrdil Danijel Lakoše, direktor mariborske turistične agencije za avtobusne izlete Tajhman turizem: »Mi od 13. marca beležimo 100-odstotni izpad. Od takrat in do sedaj nismo imeli niti enega prevoza. Z 18. majem so se začele delno izvajati nekatere storitve, predvsem prevažanje šolskih otrok.«

Dodal je še, da prevozniki »delo izvajamo izredno oteženo, saj na avtobusu velja omejitev medosebne razdalje enega in pol metra. To pomeni, da lahko z enim velikim avtobusom, ki ima sicer 50 sedežev, peljemo maksimalno 12 potnikov. To pa je seveda nesprejemljivo s stroškovnega vidika s strani naročnika in izvajalca. Dokler se ta odlok ne bo spremenil, prevozov ne moremo pričakovati.«

V tretjem koronapaketu pozabili na prevoznike

Lakoše še opozarja, da »druge pomoči, kot je bila subvencija za čakanje na delo, nismo bili deležni. Tudi v tretji protikorona paket nismo vključeni. Zaradi tega se tudi napoveduje stavka in resnično upam, da bo država uslišala, da potrebujemo pomoč.«

Tajhman turizem sodeluje tudi z drugimi agencijami in Lakoše ob tem opozarja, da »mi in tudi vse ostale agencije, s katerimi sodelujemo, čakamo na nadaljna navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ko bo znano, kako še bodo trenutni ukrepi sproščali po 1. juniju.«

Bomo videli predbožični Dunaj?

Lakoše pove, da »znotraj Slovenije in na Hrvaško, lahko pričakujemo organizirane izlete, vse ostalo pa je odvisno od dogovorov med državami.«

»Ključno je, da je ne glede na situacijo covid-19 dejstvo, s katerim bomo morali znali živeti, upoštevati nujne zdravstvene ukrepe, a to še ne pomeni, da moramo zaradi tega ustaviti vse aktivnosti in življenje,« še dodaja direktor Tajhman turizem.

Poudarja še, da »moramo razmisliti, kateri ukrepi so res ključni. To, da bi morali na primer na praznovanje peljati 50 potnikov s štirimi avtobusi, oni bi potem bili skupaj v prostoru, mi pa bi jih spet peljali nazaj s štirimi avtobusi. To je nesmiselno, nesprejemljivo in kontradiktorno glede na ostale ukrepe.«

Turistična agencija Klas je vsako leto prepeljala več tisoč turistov po Sloveniji in Evropi na enodnevne ali večdnevne izlete. Zdaj njihovi avtobusi že dva meseca stojijo, saj niso smeli izvajati storitev, tudi zdaj po sprostitvi ukrepov, naročil za izlete ni.

»Pa niti jih ne bo, dokler ne bo prišlo do odprtja destinacij, ki bodo lahko gostile večje število gostov,« pravi Vesna Rebrica, vodja avtobusnih prevozov na Avtobusnem prometu Murska Sobota, pod katerega spada Turistična agencija Klas.

Ukrepi onemogočajo izvajanje dejavnosti

Ker jih zadnji protikoronski paket ne vsebuje, zdaj kot vsi ostali prevozniki čakajo, če bodo kaj dodali naknadno. 

»Zelo nas je prizadelo, pričakujemo, da do konca leta niti ne bo nobenih večjih premikov. Tudi sami ukrepi onemogočajo izvajanje naše dejavnosti. Če imaš na avtobusu, lahko le omejeno število potnikov avtobusu, je majhna verjetnost, da bi se skupine za to odločile. Zadeva je sicer sproščena, da lahko izvajamo svojo dejavnost, vendar je priporočena razdalja tista, ki onemogoča, da bi zapolnili avtobus. Povpraševanja po občasnih prevozih ni, že od meseca februarja,« še pojasnjuje Rebrica.

Zdaj tako čakajo na ukrepe države, za katere pa ni znano, kakšni bodo.

Da je stanje na področju turističnih prevozov katastrofalno, se strinja tudi Branko Farič iz Kompas Pomurje, ki dodaja, da vse stoji, »nekaj malega se je sicer začelo na področju poslovnih in turističnih potovanj«.

»Sezona 2020 je pozabljena, ne glede na to, da smo šele na polovici leta. Nekaj se bo sicer zagotovo dogajalo, ljudje bodo željni dopustov, ampak v kakšnem obsegu, pa je vprašanje,« dodaja.

Potencial v hrvaškem morju

Tudi sam pravi, da ni jasnih navodil. Največji potencial v trenutni situaciji vidi v hrvaškem morju, ki se na neki način odpira. Farič meni, da bi nekaj malega koristi od turističnih bonov lahko imele tudi turistične agencije, vendar dodaja, da »ljudje, ki nimajo potovalnih navad, niti zdaj ne bodo šli«.

»Vse skupaj še stoji in se čaka, kaj bo, kdaj bo,« za konec še pravi Farič.

»Situacija je žalostna,« razočarano pove Metka Vučko, avtobusni prevozi Vučko, ki potnike vozijo že od leta 1980. Zdaj pa razen tistih nekaj šolskih prevozov, njihovi avtobusi stojijo. 

»Zdaj pa prihajata še dva slaba meseca, če pa septembra pride še drug val epidemije, smo do drugega leta 'out'. Pri nas je poletna sezona že prej bila bolj slaba in ni bila naša glavna sezona. Niti nismo prišli v tretji sklop pomoči, iskreno vam povem, da ne vem, kaj bomo delali, razmišljam, da bomo nekaj nekaj delavcev najbrž morali dati na zavod,« pravi,

Že tri mesece brez prihodkov

Brez prihodkov so zdaj že tri mesece, prepuščeni sami sebi, saj kot pravi Vučkova, jim nihče ne prisluhne. Odlog kreditov jim je nekoliko pomagal, vendar bo potrebno to plačati, »mi nekaj rezerve imamo, ampak smo družinsko podjetje in moramo najprej to zaščititi.«

Pravi, da so avtobusni prevozniki še bolj tepeni od turizma, ki se vseeno odpira. Ukrep skrajšanega delovnika jim ne pride v poštev, saj tako ali tako ni voženj. Vučkova je prepričana, da se pred septembrom zagotovo ne bo nič izboljšalo pri prevoznikih.  

»Nihče ne bo plačal cene avtobusa za 50 potnikov, če gre nanj lahko le 20 ljudi,« je jasna. 

Grožnja s stavko zamrznjena

V petek so se sicer srečali prevozniki, združeni v sekciji za promet na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije s predstavniki ministrstva za infrastrukturo in začasno zamrznili grožnjo s stavko. Večji del pogovora so namenili za reševanje položaja turističnih avtobusnih prevoznikov.

Predstavniki ministrstva so med drugim prevoznikom predstavili različne možnozsti, tudi sektorski sklad za prevozništvo v višini 35 milijonov evrov, za katerega bo 10 milijonov evrov prispevala država, 25 milijonov evrov pa SID banka.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Amigo (nepreverjen)

j akdo pa še gre na izlet z avtobusom
Morda samo še tisti penzionisti, ki se več s svojim avtomobilom ne morejo več voziti.
Vsi ta pametni gremo s svojimi avtomobili,
prideš kdaj prideš
odideš kdaj hočeš
ne pa da ti neki šofer avtobusa teži
npr ob 4 popoldne odpeljem
če si notri si notri
če te ni te pač ni

Navijac (nepreverjen)

Saj ni vazno kdo gre...njim pa je res posel propadel.
Bomo videli kako bo v bliznji prihodnosti

In reply to by Amigo (nepreverjen)

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Amigo Daj ne bluzi s pametjo zakoj pa ne bi šli na izlet z avtobuson, ge sicer ne odin doma. Iden pa da san v kakšni tuji državi ge maš vodiča pa ti vse razlo ži pa maš dosta fraj časa.

In reply to by Amigo (nepreverjen)

Fejo (nepreverjen)

Mislim naslov za bruhati. Vi nimate enega najmanjsega kancka pozitivizma v sebi ob sirjenju panike res... Sramota

Starejše novice