Foto: Hrvoje Teo Oršanič
Pred krivolovci, kot kaže, niso varne niti najbolj ogrožene vrste.

V ribogojnici ribiške družine Bled so kriminalisti zasegli past, ki je bila ciljno postavljena in namenjena lovu na ogroženo vidro. Na šokanten prizor je v petek, 1. februarja, naletel član Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije med popisom vodnih ptic na območju vodotoka Jezernice. 

V ribogojnici ribiške družine Bled je bila ciljno nastavljena past namenjena lovu na vidro. Takoj je obvestil kranjske kriminaliste, ki so zadevo dokumentirali, past zasegli in zadevo predali inšpektorju za lovstvo in ribištvo Igorju Simšiču.

Past nastavljena na objektu, s katerim upravlja ribiška družina

»Vidra je redka in ogrožena živalska vrsta, ki je v Sloveniji zavarovana po Zakonu o ohranjanju narave in z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Kot domorodna vrsta je predmet okoljske odgovornosti, in enako velja za njen habitat. Ker pa je tudi mednarodno varovana vrsta, je ugodno stanje vrste in njenega življenjskega okolja potrebno ohranjati tudi na podlagi ratificiranih mednarodnih pogodb,« opozarjajo na Inštitutu Lutra.

Na Inštitutu za ohranjanje naravne dediščine – Lutra so potrdili, da ne gre za prvi primer ko nekateri lastniki ribnikov in ribogojnic poskušajo vidro ujeti s pastmi ali jo celo ustreliti. Gre za nesprejemljiva in nezakonita dejanja, ki se očitno dogajajo tudi v Sloveniji, ponavljajo. 

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je v preteklosti že evidentiralo ubijanje ribojedih vrst ptic na različnih ribogojnicah po Sloveniji, kot kaže, se nezakonita praksa nadaljuje: »Zaskrbljujoče je predvsem, ker je bila past nastavljena na objektu, s katerim upravlja ribiška družina. Seveda, se ob tem odpira vprašanje, kaj se na tem območju dogaja tudi z ribojedimi pticami, kot sta siva čaplja in vodomec.« 

Past, ki je bila na objektu ribiške družine Bled nastavljena za lov na vidno (Foto: PU Kranj)

Ribiči zanikajo lov na ogroženo vidro 

Predsednik Ribiške družine Bled Samo Novak na drugi strani zagotavlja, da pasti niso kupili, da bi lovili vidre. »Ne vem, kako vedo, da je to past za vidre. Mi smo past kupili povsem legalno v trgovini,« je dejal Novak za STA in pojasnil, da so sredi decembra opazili, da jim v ribogojnici nekaj žre ribe. Ker so želeli ugotoviti, kaj se dogaja, so namestili kamero in v tem času ujeli od 10 do 15 mačk ter nič drugega.

Na Policijski upravi Kranj so pojasnili, da so z do sedaj zbranimi ugotovitvami seznanili Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Suma, da bi bilo storjeno kaznivo dejanje, pa glede na zbrana obvestila niso ugotovili.

Z Inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo pojasnil oziroma ugotovitev še niso posredovali.

Ob zaznavi suma nezakonitega ubijanja ptic lahko informacijo posredujete na [email protected] ali na telefon 041 955 988.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice