Ugovor vesti pediatrinje, da v svojo ordinacijo ne bo sprejemala necepljenih otrok, še vedno razburja. Zdravniki opozarjajo na nevarnosti odklanjanja cepljenja, nasprotniki pa na nepredvidljive stranske učinke.

Potem, ko je pred tedni pediatrinja Bernarda Vogrin podala ugovor vesti o odklanjanju zdravljenja necepljenih otrok, se je v Sloveniji razplamtela razprava o tem ali je odklanjanje cepljenja otrok sprejemljivo. Vroča razprava še vedno ne pojenja, vse več pa je tudi staršev, ki svojih otrok ne dajo cepiti.

V minulem letu je na Ministrstvo za zdravje prispelo okoli 600 vlog za opustitev cepljenja. Čeprav je cepljenje obvezno, pa je precepljenost v Sloveniji vse slabša. Število cepljenih na nekaterih območjih ne dosega deleža, ki bi zagotavljal zaščito celotni populaciji.

Pediatrinjo, ki ne sprejema necepljenih, zmerjajo

Bernarda Vogrin, pediatrinja v Lenartu, ki je s svojim ugovorim vesti razburkala slovensko javnost, je za RTV SLO povedala, da se je za to, da necepljenih otrok ne sprejema, odločila že pred leti. Za tak ukrep se je odločila, ker želi zaščititi hudo bolne paciente, kot so otroci z levkemijo, presajenim srcem ali drugih bolezni, zaradi katerih ne smejo biti cepljeni. Zaradi svoje odločitve, so jo številni nasprotniki cepljenja tudi žalijo.

Nevarnost za tiste, ki ne smejo biti cepljeni

Glavna težava odklanjanja cepljenja pa ni zgolj samo morebitni nastanek bolezni pri necepljenemu otroku. Ogroženi so predvsem tisti otroci in odrasli, ki zaradi bolezni ali hudih težav z imunskim sistemom ne smejo biti cepljeni. Za te je okužba z boleznijo, ki bi lahko bila izkoreninjena s cepljenjem, tudi smrtno nevarna.

Nasprotniki cepljenja opozarjajo na stranske učinke

Goreči nasprotniki cepljenja, ki jih je v Sloveniji vse več, opozarjajo predvsem na zaplete, ki se zgodijo po samem cepljenju. Niso namreč osamljeni primeri, ko se kmalu po cepljenju pri otroku pojavi epilepsija ali avtizem. Zaradi cepiv naj bi se pri nekaterih otrocih pojavljali tudi hujši stranski učinki, za katere niti zdravniki ne vedo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice