Zdrav življenjski slog je bistvenega pomena pri preprečevanju raka.

Tveganje za nastanek raka lahko zmanjšamo z zdravim življenjskim slogom, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Predvsem je pri tem priporočljivo več telesne aktivnosti, bolj zdrava prehrana, izogibanje alkoholu in opustitev kajenja.

Največ Slovencev namreč umre za raki, ki so v prvi vrsti posledica slabega življenjskega sloga, na primer kajenja, pretiranega uživanja alkoholnih pijač, prehranjenosti in debelosti ter pomanjkanja gibanja, kažejo podatki Onkološkega inštituta.

Še posebej so torej na udaru moški, saj ti v primerjavi z ženskami v večji meri uživajo alkohol, več jih ima prekomerno telesno težo, prav tako pa je med njimi več kadilcev. Kar 22 odstotkov vseh smrti zaradi raka gre pripisati kajenju. 

Kaj lahko storimo?

Kot poroča STA, lahko tveganje za nastanek raka na debelem črevesu, prsih, maternici, jajčnikih, trebušni slinavki, požiralniku, ledvicah, jetrih ter napredovalega raka na prostati in žolčniku zmanjšamo z ohranjanjem zdrave telesne teže in vključevanjem telesne aktivnosti v vsakdanje življenje.

Z zmanjšanim vnosom alkohola bo upadlo tudi tveganje za nastanek raka ustne votline in žrela, grla in požiralnika, jeter, debelega črevesa, danke in dojk. 

»Kajenje tobaka povzroča številne vrste raka, to so pljučni rak in rak dihalnih poti, rak ustne votline, glasilk, žrela, požiralnika, želodca, debelega črevesa in danke, trebušne slinavke, jeter, ledvic, sečnega mehurja, sečevodov, materničnega vratu, jajčnikov in akutna mieloična levkemija,« opozarjajo na NIJZ in dodajajo, da kajenje stoji za 88 odstotki smrti zaradi pljučnega raka.

Visoka smrtnost raka slinavke

Še posebej pa na Onkološkem inštitutu Ljubljana opozarjajo na raka slinavke, ki se s približno 400 novimi primeri letno nahaja v zgornji tretjini po pogostosti med vsemi raki v državi.

Obenem pa se na lestvici preživetja uvršča na samo dno, saj bolniki po diagnozi v povprečju živijo le še 4,6 meseca. Pet let po diagnozi medtem živijo le še trije odstotki obolelih.

Kirurški poseg je v teh primerih žal učinkovit le v zgodnjem stadiju, zato pomena zgodnjega odkrivanja nikakor ne gre precenjevati. Morebitna pokazatelja sta denimo temen urin in svetlo blato.

Med večje dejavnike tveganja za raka slinavke sicer prištevamo starost nad 65 let, kronično vnetje trebušne slinavke, nezdrav življenjski slog, dednost ter sladkorno bolezen po 50. letu. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice